Marion Cotillard, Juliette Binoche, actrițe distinse cu premiul Oscar, Isabelle Adjani și Charlotte Rampling, cântăreața belgiană Angele sau Julie Gayet, soția fostului președinte francez François Hollande, şi-au tăiat părul, iar imaginile au fost postate într-un videoclip cu melodia „Bella Ciao” pe fundal, interpretată în persană de cântăreaţa Gandom.

„Pentru libertate”, a spus Juliette Binoche, înainte de a-şi tăia o suviţă în faţa camerei, în videoclipul difuzat miercuri, 5 octombrie, pe reţelele de socializare și etichetat HairForFreedom.

Gest simbolic din folclorul iranian

Acest gest simbolic face parte din folclorul iranian. Shahnameh („Cartea Regilor”), o epopee națională a Iranului, Afganistanului și Tadjikistanului scrisă de poetul persan Ferdowsi între anii 977 și 1010 d. Hr., se referă la o prințesă care și-a tăiat părul pentru a protesta împotriva morții soțului ei considerată nedreaptă.

Videoclipul apare după ce Iranul a fost cuprins de proteste antiguvernamentale de amploare, declanșate de moartea tinerei Mahsa Amini în timp ce se afla în custodia poliției morale, după arestarea ei pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al Republicii Islamice.

Pe 16 septembrie, Mahsa Amini, 22 de ani, a intrat în comă și a murit în custodia poliției morale a Iranului pentru că a purtat hijabul într-un „mod nepotrivit”, neacoperindu-și complet părul.

Peste 130 de decese în urma reprimării protestelor

Potrivit Human Rights din Iran, numărul deceselor în urma protestelor declanșate de moartea tinerei, pe care autoritățile le consideră „revolte”, a ajuns la 133.

Imaginile cu femei care își tund părul pentru a-și arăta solidaritatea cu femeile din Iran au devenit virale, de la cântăreața turcă Melek Mosso pe scenă, săptămâna trecută, la parlamentarul suedez Abir Al-Sahlanion pe holurile Parlamentului European de la Strasbourg.

 
 

Urmărește-ne pe Google News