Modul in care zambim sau in care ne incruntam sprancenele la suparare l-am primit ca mostenire genetica de la parinti, se arata intr-un studiu elaborat de cercetatorii de la Universitatea din Haifa. Acest fenomen a fost observat in toata lumea: copiii au expresii ale fetei asemanatoare celor ale parintilor lor, relateaza cotidianul polonez Rzeczpospolita. Astfel, s-a observat ca nu numai mimica fetei este mostenita de la parinti, ci si ticurile nervoase ale acestora.

Oamenii de stiinta erau de parere pana acum ca aceste grimase veneau din faptul ca cei mici obisnuiesc sa isi imite parintii. Cu toate astea, cercetatorii israelieni au demonstrat ca explicatia este alta: grimasele parintesti se mostenesc pe cale biologica. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Haifa au analizat 21 de familii, care nu au fost alese la intamplare si care aveau in comun faptul ca in fiecare dintre ele exista o persoana nevazatoare din nastere.

Cercetatorii au purtat discutii cu persoanele nevazatoare, provocand in acest timp pe fetele interlocutorilor reactii de tristete, suparare, bucurie, concentrare, surprindere si aversiune. Discutii similare au fost purtate cu rudele nevazatorilor.

Frica, transmisa din generatie in generatie

S-a dovedit ca mimica de pe fetele persoanelor nevazatoare in timpul convorbirilor era la fel cu aceea a rudelor lor. S-a dovedit astfel ca expresia inscrisa cel mai durabil in genele noastre este cea a starii de frica, mostenita in proportie de 75%. În mai mica masura sunt determinate de gene grimasele surprinderii (69%), aversiunii (66%), bucuriei (60%), tristetii (59%) si concentrarii (54%).

Genele influenteaza, de asemenea, si frecventa cu care apar pe fata noastra anumite modificari ale acesteia, prin urmare cat de vioaie e mimica noastra. Faptul ca mimica fetei este mostenita biologic era cunoscut dinainte.

 
 

Urmărește-ne pe Google News