- Familia Alexe, din Caracal, a cumpărat o parcelă de pământ de la Gheorghe Dincă, în schimbul sumei de 22.507 lei.
- Oamenii i-au dat banii lui Dincă, în baza unui antecontract, dar n-au primit la schimb bunul decât după ce s-au adresat unui tribunal.
- Ca să nu dea bani la notar, Dincă a preferat ca o sentință judecătorească să țină locul contractului care îi făcea proprietari de drept pe Elena și pe Ionuț Alexe.
- În calitate de pârât, “monstrul” din Caracal a sfidat instanța: nici măcar nu s-a obosit să fie prezent în sală, la proces.
Imediat după izbucnirea cazului Caracal, s-a aflat că Gheorghe Dincă, pus sub învinuire de procurori pentru uciderea Alexandrei Măceșanu și a Luizei Melencu, trata cu potențiali cumpărători să își vândă casa în care s-a stabilit că ar fi comis crimele.
„Casa ororilor”, cum a fost denumită locuința lui Dincă, se afla de ceva timp în baza de date a agențiilor imobiliare din zonă.
Înainte să încerce să-și vândă casa, Dincă a înstrăinat o bucată din suprafața primită moștenire, în 1994, de la tatăl său. Este vorba despre o parcelă de 699 de metri pătrați dintr-un teren de 10.047 metri pătrați.
Pe 8 martie 2017, Dincă și-a dat acordul, prin iscălirea unui antecontract, să cedeze suprafața cu pricina soților Elena Cecilia Alexe și Ionuț Gabriel Alexe.
Doar că, după ce a încasat banii în baza actelor primare, Dincă a refuzat să meargă la notar, unde era așteptat două luni și jumătate mai târziu, pentru a autentifica înțelegerea.
Sentința ține loc de contract original
Sentința civilă intrată în posesia Libertatea dă dreptate reclamanților, soții Alexe.
Dincă a ales să nu meargă la notar, unde ar fi trebuit să achite o sumă de bani pentru întocmirea contractului original.
Astfel, familia Alexe a decis, ca soluție salvatoare, să-și caute dreptatea în instanță, unica șansă de a intra în posesia bunului. Hotărârea emisă de Tribunalul Caracal ține loc de contract autentic.
„În motivarea cererii, reclamanții arată că în baza antecontractului de vânzare-cumpărare din 8.03.2017 au dobândit prin cumpărare de la pârât terenul intravilan în suprafață de 699 mp, care face parte integrantă din suprafața totală de 10.047 mp, dobândită de pârât conform contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 813/16.02.1994 de Notariatul de Stat Caracal.
Reclamanții susțin că au intrat în posesia imobilului la data intervenirii convenției, au achitat prețul integral pârâtului vânzător, însă acesta refuză nejustificat perfectarea actului în formă autentică, considerent pentru care solicit instanței pronunțarea unei hotărâri judecătorești care să țină loc de contract autentic”, consemnează, la pagina 2, sentința civilă cu numărul 85 din 18 ianuarie 2018.
Instanța: „Dincă nu și-a respectat angajamentul”
Citat la proces, pârâtul Dincă nici măcar nu s-a prezentat în fața instanței, mai notează sentința.
„În baza contractului de vânzare-cumpărare nr. 813/16.02.1994 autentificat de Notariatul de Stat Caracal, pârâtul Dincă Gheorghe dobândește în proprietate suprafața de teren intravilan de 10.047 mp, împreună cu o casă de locuit construită din cărămidă, acoperită cu țiglă, având 3 camere, bucătărie, sală, balcon, grajd, anexe, situate în mun Caracal, str. Craiovei, nr. 169, jud Olt.
În data de 8.03.2017, pârâtul Dincă Gheorghe înstrăinează reclamanților printr-un act sub semnătură privată – antecontract de vânzare-cumpărare, terenul intravilan construibil în suprafață de 699 mp, ce face parte integrantă din suprafața totală de 10.047 mp, situată la adresa de mai sus, pentru care a primit ca preț suma de 22.507 lei, urmând ca în data de 25.05.2017 să se prezinte la un notar public în vederea perfectării actului de vânzare-cumpărare în forma autentică.
Deși pârâtul s-a obligat să întocmească actul de vânzare-cumpărare în formă autentică, acesta nu și-a respectat angajamentul, refuzând nejustificat, caz în care sunt incidente disp. art. 1669 al. 1 c.civ., potrivit cărora când una dintre părțile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare refuză nejustificat să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract, dacă toate celelalte condiții de valabilitate sunt îndeplinite”, este minuta sentinței pe care a dictat-o, în urmă cu mai bine de doi ani, instanța constituită din judecătoarea Victoria Buzatu, în calitate de președinte, și din Daniel Fieraru, grefier.
Trăia cu o pensie de 659 de lei
Libertatea a aflat, încă de vara trecută, că fostul mecanic auto Gheorghe Dincă, omul care făcea pe taximetristul luând oameni la ocazie, avea o pensie de mizerie: 659 de lei. Bărbatul de 67 de ani, vârstă pe care o va împlini pe 27 mai anul acesta, nu a mai avut nici un loc de muncă după anul 2001. Despre Dincă se mai știe și că a lucrat la spitalul din oraș, ca geamgiu, apoi o vreme a muncit în Italia. S-a speculat că o altă sursă de venit pentru Dincă erau banii primiți de la soția aflată peste hotare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro