„Premierul Ciucă este un om care s-a integrat foarte bine în PNL și în haina de prim-ministru. Cred că cel mai important lucru este măsurătoarea din sondaje. Este un om ferm, hotărât, foarte serios, riguros, nu este un om conflictual, un om care este, după cum am văzut, un liant în această coaliție, important pentru un lider. Vom vedea opțiunea domniei sale, eu respect foarte mult performanța, voința și spiritul de echipă ale lui Nicolae Ciucă”, a spus Gheorghe Flutur.
Întrebat dacă scenariul în care președintele PNL ar deține și funcția de premier ar fi cel mai bun, prim-vicepreședintele PNL a răspuns: „Viața a arătat că asta este formula cea mai stabilă, mai ales că noi trebuie să conviețuim într-o coaliție politică”.
Cu referire la posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să fie implicat în schimbările din PNL, Gheorghe Flutur a negat. „În nici un fel. Nu m-am întâlnit, n-am stat de vorbă. Nu a avut nici o treabă președintele în ce se întâmplă astăzi în PNL”, a spus prim-vicepreședintele liberal.
Derogare și pentru Ciucă
Congresul extraordinar al PNL pentru alegerea unui nou preşedinte, după demisia lui Florin Cîțu, va avea loc pe 10 aprilie, iar candidaturile pot fi depuse până pe 6 aprilie, la ora 18.00. Nicolae Ciucă, singurul nume vehiculat pentru șefia PNL, a susținut duminică, 3 aprilie, că până la acel moment nu a luat o decizie şi că încă analizează această posibilitate.
Pentru ca Nicolae Ciucă să candideze la șefia PNL este necesară o derogare. Statutul PNL prevede că orice liberal poate candida pentru funcția de președinte dacă are o vechime în partid de cel puţin 5 ani. Premierul nu îndeplinește acest criteriu, pentru că s-a înscris în Partidul Național Liberal în octombrie 2020.
De o derogare similară au mai beneficiat și Florin Cîțu, în 2021, dar și Klaus Iohannis, care a devenit liderul PNL în 2014, pentru câteva luni, înainte să ajungă președinte al României în toamna aceluiași an.