„Toate cutremurele mari din Turcia niciodată nu afectează Vrancea. Vă spun nu sută la sută, mie la sută, pentru că m-am ocupat de asta. Niciodată cutremurele mari din Turcia nu au activat nimic în Vrancea”, a afirmat Gheorghe Mărmureanu pentru Libertatea.
El a explicat apoi traseul undei seismologice care a produs cutremurul din Turcia. „Există o falie puternică ce pleacă din zona Armeniei și merge paralel cu partea de nord a Turciei, dar nu se ajunge în Marea Neagră. Istanbulul este afectat, și aici este problema cu această falie. Apoi, se merge mai departe, se traversează Bosforul și se ajunge spre nordul Africii”, a spus profesorul Mărmureanu, cu o experiență de peste 50 de ani în activitatea seismologică.
Potrivit acestuia, nici cutremurele care au loc în Grecia nu afectează țara noastră, iar următorul seism major în România nu va fi, potrivit estimărilor, mai devreme de 2040.
„Să știți că nici cutremurele grecești nu afectează România, chiar dacă și ele sunt activate de partea turcească. Eu m-am ocupat mulți ani de această zonă, așa că le transmit românilor să stea liniștiți. Vor mai trece mulți ani până la un cutremur cu magnitudinea celui din 1977, estimările arată că nu va fi un astfel de cutremur înainte de 2040”, a mai afirmat expertul.
Gheorghe Mărmureanu, 83 de ani, a lucrat în cadrul Centrului pentru Fizica Pământului și a ocupat funcțiile de șef al laboratorului de seismologie inginerească (1990-1996), președintele consiliului științific (1993-1996), director științific (1996-2000), director general (2000-2011), iar în ultimii 12 ani a fost director onorific.
Un cutremur de 7,8 grade pe scara Richter s-a produs luni dimineață, 6 februarie, la adâncimea de 17,9 de kilometri, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep, și a afectat și Siria. Potrivit celor mai recente date, bilanţul provizoriu al victimelor cutremurului este de cel puțin 500 de morţi, aproape 300 în Turcia şi peste 200 în Siria.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Amicu42 • 07.02.2023, 09:12
Cum explica domnul Marmureanu faptul ca, desi sustine ca nu influenteaza cutremurele din Turcia zona seismica Vrancea , cele cinci cutremure din Vrancea, care au avut loc in momente apropiate de cutremurele din Turcia, s-au produs, atipic, la adancimea de 17 km, aceeasi adancime ca si cutremurele din Turcia si nu la adancimi de 140 - 180 km?
vudejea • 06.02.2023, 21:05
Placile tectonice oricum sunt in permanenta deplasare, se urca una pe alta pana una face poc, asa ca o sa fie cutremure cat o sa fie Pamantul. Mici si mari. Dar problema numearul 1 pe care o vad eu e ca de prin decembrie 2022 au fost zvonuri apoi in ianuarie 2023 s-a confirmat ca miezul de fier al Pamantului s-a oprit din rotatie si apoi a inceput sa se roteasca invers. Nu exista niciun fel de explicatie la asta si contrazice total mecanica newtoniana, principiul inertiei. Daca zice cineva ca asta nu are influenta asupra scoartei terestre, sa stiti ca-i un mincinos de ingheata apele. Daca chiar a inceput sa se roteasca invers, conform celorlalte doua principii ale termodinamicii, legi fundamentale in fizica, o sa schimbe geografia Pamantului.Imi mai pun o data filmul 2012 cu gandul ca au gresit maiasii si e 2023
penultimul • 06.02.2023, 20:46
Sistemul tectonic de la curbura nu are legătură cu mișcările tectonice din Turcia si Siria dar asta nu împiedică să se declanșeze mâine un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter în regiunea Vrancea la adâncimea de 40 km