Localnicii spun că regiunea Ladakh, care înseamnă „pământ de trecere înaltă”, situată între două dintre cele mai înalte lanțuri montane din lume, Himalaya și Kunlun, este singurul loc din lume în care o persoană așezată la soare cu picioarele la umbră, poate suferi în același timp insolație și degerături.

Precipitațiile sunt rare aici. Apa, esențială pentru irigarea zonelor agricole provine în cea mai mare parte din topirea zăpezii și a gheții. Dar schimbările climatice fac ca acest pământ să fie și mai uscat, lăsând fermierii fără apă în lunile aprilie și mai, chiar înainte ca ghețarii să se topească în soarele de vară.


Citește și: EXCLUSIV/ Confesiunile lui Petre Roman în dosarul Mineriadei: „Am dormit în sediul Guvernului, dar nu am știut că vin minerii”


Soluția pentru această problemă? Faceți mai mulți ghețari.

În 2014, un inginer mecanic local, Sonam Wangchuk, a hotărât să rezolve criza apelor din Ladakh.

Ghețarii naturali se micșorează datorită temperaturilor globale în creștere. Din acest motiv, ele oferă mult mai puțină apă la începutul primăverii, dar apoi eliberează prea multă în timpul verii.

Wangchuk a avut o idee simplă: el dorea să echilibreze acest deficit natural prin colectarea apei din topirea zăpezii și a gheții în lunile reci, care s-ar pierde în mod normal și apoi să o păstreze până în primăvară, chiar când agricultorii au nevoie de ea.

„Am văzut cândva gheață sub un pod în luna mai și am înțeles că soarele face ca gheața să se topească, nu temperatura ambientală și mi-am dat seama că gheața poate dura mult timp, chiar și la altitudini joase”, a declarat el pentru CNN.

Așa că a construit un prototip de două etaje al unui „stup de gheață”. Acesta a fost creat fără nici o putere sau pompe, ci doar fizică: „ingredientele sunt în aval, în amonte și în gradient”, spune Wangchuk.

Mai întâi, o țeavă este pusă sub pământ, care leagă un curent de apă și locul unde este nevoie de stupa de gheață, de obicei lângă un sat. Apa trebuie să provină de la o altitudine mai mare, de obicei în jur de 60 de metri sau mai mult creând  astfel o fântână.

Temperatura aerului de congelare face restul, cristalizând imediat picăturile de apă în gheață care cade sub pragul de jos, formând un con.

Cât costă pentru a construi un stup de gheață?

Datorită infrastructurii de conducte necesare, investiția inițială poate fi destul de mare. Wangchuck a estimat că va avea nevoie de aproximativ 125.000 de dolari pentru a-și construi prima versiune pe scară largă, care ar putea duce la irigarea a aproximativ 10 hectare de teren.

Wangchuk visează și să transforme stupii în atracții turistice, construind hoteluri de gheață în interiorul lor: „Aceasta va fi o experiență exclusivă pentru oamenii care sunt dispuși să plătească pentru ea, iar banii vor fi folosiți pentru sistemul de irigare”, spune el.

Acest lucru ar putea părea un pic cam ca amestecarea sacrului cu profanul, dar Wangchuk crede că stupul de gheață în sine este o punte între diferite culturi. „Am vrut să integrăm practicile și credințele tradiționale cu tehnologia inovatoare, deoarece schimbările climatice nu pot fi tratate doar prin inginerie”, spune el. „Trebuie să ne unim forțele.”


Citește și: În sfârșit, o sancțiune împotriva Episcopului Hușilor! Ce a decis Mitropolia Moldovei și Bucovinei


Foto: Facebook

 
 

Urmărește-ne pe Google News