Prevenția este cea mai bună metodă de a evita situațiile neplăcute, însă, în cazul în care aveți probleme, tehnologia te poate ajuta.

Aplicațiile de vreme

Aproape toată lumea are acum un smartphone, fie că este vorba de terminale Android, iPhone-uri sau dispozitive BlackBerry ori Windows Phone pentru fanii înrăiți.

Ei bine, aplicațiile de vreme sunt primele care te pot ajuta în caz de vreme instabilă. De regulă, smartphone-urile vin direct de la producători cu widgeturi pentru vreme, dar în App Store sau Google Play există o multitudine aplicații specializate, precum AccuWeather sau Yahoo Weather.

Concomitent, și operatorii telecom au aplicații de acest gen, precum Vodafone Meteo.

De asemenea, puteți afla ultimele noutăți despre vreme chiar din rubrica specializată de pe site-ul Libertatea.

Aplicații de avertizare

Pe lângă aplicațiile de vreme, sunt utile și aplicațiile de avertizare. Prima dintre acestea este DSU, aplicația oficială a Departamentului pentru Situații de Urgență.

O alta este Avertizări România, care afișează notificări pentru atenționările trimise de către Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Avertizările sunt clasificate după gravitatea fenomenelor.

De asemenea, aplicația trimite notificări și de la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP), în caz de cutremure. În fine, aceasta are și o secțiune în cazul avertizărilor de călătorie emise de către Ministerul de Externe.

Asigurați-vă că familia sau prietenii știu unde vă aflați. Una dintre acestea este GroupMe. Aceasta permite crearea unor grupuri de discuție, unde se pot schimba atât mesaje, cât și locația fiecăruia.

Locația poate fi partajată și în cazul Facebook Messenger.

Aplicația Life 360 are și ea aceeași funcție: fiecare membru al familiei sau membru al grupului poate da chack-in, iar ceilalți pot vedea unde se află.

De asemenea, există SOS Energency App, care poate trimite SMS-uri în caz de urgență unor persoane selectate din lista de contacte.

Aplicații de trafic

Aplicațiile de trafic sunt, la rândul lor, foarte importante în cazul în care furtuna vă prinde pe drum sau la locul de muncă.

Waze este cea mai populară aplicație printre șoferi deoarece arată în timp real ce străzi sunt blocate și ce traseu optim se poate folosi.

Dar poate că nu sunteți cu autoturismul personal, ci folosiți transportul în comun. Ei bine, în acest caz este Moovit. Aceasta arată stațiile de metrou sau autobuze din apropiere și chiar și orele de plecare și sosire.

Transport în siguranță

Smartphone-ul poate fi util și în alte cazuri. Prin intermediul aplicațiilor Uber sau Taxify puteți comanda curse spre casă. Trebuie să știți, însă, că în cazuri de dezastre prețul pentru cursele cu șoferi Uber cresc, din cauza mecanismului ”surge pricing” al aplicației.

De asemenea, aplicațiile firmelor de taximetrie pot face același lucru. Speed Taxi, Meridian, Pelicanul, companii care acționează în București, toate au aplicații.

Radio și baterii

Sigur, aceste aplicații funcționează pe bază de internet. Însă este posibil ca internetul să nu mai funcționeze pe anumite perioade din cauza vitregiilor naturii.

Un mic radio este cel mai potrivit pentru ascultarea ultimelor noutăți. Datorită progresului tehnologic acum se găsesc astfel de aparate la prețuri pornind de la 20-30 de lei.

Bateria externă pentru smartphone și bateriile pentru lanterne sunt și ele vitale, în cazul în care alimentarea cu energie electrică se întrerupe pentru perioade mai lungi sau pe timpul nopții.

Trebuie menționat că multe telefoane au direct posibilitatea ascultării radio, chiar și fără internet. De asemenea, există aplicații care folosesc blitz-ul camerelor foto pe post de lanternă.

De asemenea, este vital să trageți din priză televizoarele sau calculatoarele pentru a evita ca acestea să fie afectate de șocuri.

Alimente și apă

În cazul în care fenomenele sunt extreme, iar problemele foarte mari trebuie să aveți un kit de supraviețuire, care să conțină alimente, apă proaspătă, medicamente de primă urgență, bandaje sau dezinfectanți.

Apa este foarte importantă, iar în cazul în care alimentarea cu energie este întreruptă atunci apa potabilă nu va fi disponibilă la robinet deoarece pentru acest lucru sunt necesare pompe care susțin presiunea.

În acest caz pot fi folosite purificatoare de apă bazate pe energie solară.

Benzinării și prețuri la carburanți

În fine, în caz de necesitate, există și aplicații care îți arată cele mai apropiate benzinării și prețul la carburanți. Una dintre acestea este Peco Online. De asemenea, Lukoil are aplicație care prezintă propria rețea de benzinării.

 
 

Urmărește-ne pe Google News