Imediat ce ieșiți din gară, evitați taximetriștii care sunt foarte serviabili, de obicei sunt pirați sau practică un tarif mai mare decât cel obișnuit pe litoral, 1,79 lei/km. Dacă aveți nevoie totuși de un taxi, treceți de puhoiul de șoferi din fața gării și mergeți în dreapta la 50 de metri unde stația de taxiuri orientată către gară este spate în spate cu stațiile de autobuze. O să vedeți taxiurile aliniate acolo. Dar și aici aveți grijă pentru că, de obicei, primele două-trei taxiuri au prețuri mari și nu sunt firme cunoscute.
Citește și: Asta, fiță de Mamaia! Cluburile nu deschid de Rusalii, pentru că sunt prea puțini turiști
Dacă totuși vreți să mergeți la sigur, încercați un drum cu autobuzul. Este mult mai ieftin, un bilet are două călătorii și costă doar 3 lei. Așa că, dacă vreți să ajungeți în Mamaia, luați din fața gării sau autogării autobuzele 40, 40C sau 5-40. Acestea vă vor duce direct la intrare în Mamaia.
În plus, mai există și autobuzele, tot RATC, 100 și 100C, care merg pe alt traseu, dar ajung la intrare în Satul de Vacanță. Taxați biletul pentru că în Constanța controalele sunt destul de frecvente, iar controlorii nu poartă veste reflectorizante sau alte însemne, așa că sunt greu de reperat.
Atenție la hoții de buzunare. În autobuze, s-a deschis sezonul și pentru ei. Iar pe aceste trasee, aglomerația este la ea acasă. Nici nu veți simți când ați rămas fără telefon sau portofel.
Spre sudul litoralului
La dispoziția voastră sunt și maxi-taxi-ul 23 care vă ia de la gară și vă lasă oriunde în Mamaia pentru că merge în Năvodari. În schimb, dacă vreți să ajungeți în sudul litoralului, la 200 de metri în dreapta gării și autogării este stația principală a autocarelor și microbuzelor care merg spre Mangalia pe traseul stațiunilor. Biletul este de 10 lei. Pentru a ajunge în Vama Veche, va trebui să luați un alt microbuz din gara Mangalia sau de oriunde din oraș, microbuzele opresc dacă le faceți semn. Prețul biletului este de 3,5 lei.
Cazarea îndoielnică
Un al doilea lucru de care trebuie să vă feriți sunt cei care vă oferă cazare cu cheile fluturânde. Apartamentele pe care le pun la dispoziție nu sunt tocmai sigure prin prisma faptului că nu știți cine mai are copii după chei, nu aveți nici contract de închiriere și orice vi s-ar întâmpla nu aveți nimic la mână. În plus, hotelurile de 2-3 stele sunt deschise în această perioadă, față de 1 mai, și sunt și la ofertă.
Iar dacă nu sunteți familiari cu locul riscați vă treziți că sunteți cazați la suprapreț undeva deloc aproape de plajă și în condiții nu tocmai bune. Nu puține sunt cazurile în care au fost vândute niște condiții și când au ajuns la fața locului era cu totul altceva.
Mâncarea nocivă
Deși este mai ieftin, pentru că sunt foarte aglomerate, fast-food-urile fac mâncarea la foc automat, iar uleiul nu este schimbat prea des. Din acest motiv, cei mici ar putea avea probleme. În general, este recomandat ca dacă sunteți pe litoral să ieșiți de pe plajă și să mergeți în oraș pentru a mânca ceva mai sănătos și mai ieftin decât la malul mării.
Spre exemplu, în Centrul Vechi al Constanței restaurantele au prețuri destul de bune pentru o masă în familie. Aveți restaurante cu specific iberic, turcesc, italian și multe altele, unde o masă pentru 4 persoane nu depășește 100 de lei.
La ”împinge tava”, mâncarea ajunge să coste între 8 și 15 lei, în funcție de ce mâncare alegeți. Mâncarea gătită este cea mai ieftină.
Evitați parcurile de distracții pentru că sunt foarte aglomerate, mai ales cele de pe litoral din stațiuni, așa că dacă vreți să nu vă transformați bucuria copiilor într-un coșmar găsiți alternative de distracție. Puteți merge cu bicicletele cu mai multe locuri la o plimbare prin stațiunile din sud, așa veți face și ceva mișcare și vedeți și litoralul.
Citește și:
- Măsuri de fluidizare a traficului la frontiere în minivacanţa de Rusalii
- Zeci de kilograme de pește stricat la o cherhana în Vama Veche
- Prognoza meteo. Cum va fi vremea în minivacanța de Rusalii