Octavian Viorel se afla în Slătioara, Vâlcea, când a fost declarată starea de urgență. Era la țară cu familia extinsă – soția, copiii, părinții și bunicii. ”Patru generații sub același acoperiș, timp de două luni și jumătate. Și ne-a plăcut foarte mult”, spune Octavian.

Și-au dat seama că atât el, care lucrează în industria creativă, cât și soția lui, care e brand manager la o corporație, au lucrat foarte bine de la distanță. Așa au început să se gândească cum să facă această situație temporară să se permanentizeze.

Octavian Viorel a lucrat de pe prispă de când a început pandemia

Ghidul de mutare pentru o viață mai bună

Lucrurile s-au limpezit la un pahar cu vin, alături de Marius Chivu, scriitor și redactor al revistei Dilema Veche, consătean cu Octavian.

”Suntem pe aceeași uliță, la capete diferite. Și cum stăteam așa, la un vin, ne gândeam ce am putea să facem pentru comuna asta, astfel încât să o revigorăm, dar într-un mod organizat. Adică să nu se transforme într-un obiectiv turistic și să stricăm viața oamenilor, și nici să vină oameni și să nu știe ce găsesc”, mai spune Octavian.

De la acești doi orășeni s-a născut proiectul ”Niște orășeni”. Prin el, își propun să le ofere doritorilor un ”ghid de mutare din punct de vedere sociologic, arhitectural, antreprenorial, educațional, de mediu și calitate a vieții”.

Au
început să adune un colectiv de specialiști în toate domeniile,
au făcut un parteneriat cu Institutul Național de Cercetare a
Calității Vieții, au primit și sprijinul primăriei Slătioara
și ceva bani din privat și s-au pus pe cercetat.

Echipa de cercetare ”Niște orășeni”, făcând planul de bătaie

Studiul de caz este satul Slătioara, comună pe unde trece paralela 45, care împarte Pământul în două.

”Mai e un aspect: avem copiii, care vor să vadă și alte lucruri decât am putea dacă am fi în București. Ne putem urca vinerea în mașină și ne întoarcem duminică, ne e ușor să trecem Transalpina și să ajungem în Sibiu”, completează el lista cu avantaje.

Satul e pe paralela 45, la jumătate distanței dintre București și Timișoara și a distanței dintre Târgu Jiu și Vâlcea. Și avem și Horezu la 7 kilometri, și asta ne ajută și cu hipermarketuri și liceu, când va fi cazul.

Octavian Viorel:

În continuare, trebuie să mai vină în București la întâlniri pentru serviciu, dar a găsit o soluție și aici. ”Răspunsul a venit cu autocarul care trece zilnic pe aici și eu prefer să mă sui în autocar la 3 dimineața, să trag un pui de somn și să mă trezesc în București la 7”.

Internet, acoperire GSM, idei de afaceri și aer curat

Tot în cadrul proiectului, au adus și alți oameni, din cadrul comunității Viață de freelancer, care să testeze cât de bine se poate lucra de pe prispă. ”Conceptul de telemuncă împinge oamenii să se mute într-un loc mai liniștit, unde pot să facă același lucru. Acoperirea internetului în comună este full, semnalul este și el bun, nu foarte bun, dar e 4G, trei liniuțe din patru. Având toate lucrurile astea, internet, curierat, poți să îți desfășori activitatea de freelancer fără probleme”, spune Octavian.

E un calm, o vibrație bună. Când ești înconjurat de natură și de verde te liniștești și aste te împinge și la muncă mai productivă decât la oraș.

Octavian Viorel:

Calitatea vieții la țară este mai bună, susțin ”Niște orășeni”

În cadrul cercetării, au identificat și surse de finanțare în zonă pentru cei care vor să-și deschidă o afacere. ”O oportunitate am văzut că e aceea de a deschide magazine online, pentru că prețul de depozitare e mai mic decât în oraș, curieratul e la fel de prompt, internetul are aceeași viteză.”

Nu mai vor lockdown la oraș

Dacă îi este dor de ceva din oraș, are la 50 de kilometri Târgu Jiu sau Râmnicu Vâlcea. Prietenii îi poate invita oricând în vizită. Practic, ne asigură că nu are niciun dor urban.

Dacă aș vrea să văd un film, drumul ar dura ca și cum aș pleca din Drumul Taberei să îl văd la Unirii. Adică distanțele sunt mai lungi, dar timpul e cam același. E ca și cum am trăi într-un cartier la Bucureștiului și am pleca la oră de vârf. Doar că mergem prin natură, ciripit de păsărele…

Octavian Viorel:

Membrii comunității ”Viață de freelancer” au testat telemunca la sat

De când au demarat ”Niște orășeni”, au văzut că tot mai mulți caută terenuri sau case la țară.

”Este un val, pentru că oamenii au trăit experiența lockdownului, între patru pereți. Telemunca poate repopula satele”, e convins tânărul.

În plus, studiile realizate de companii internaționale arată că oamenii au fost mai productivi lucrând de acasă, unii ajungând să lucreze cu patru zile mai mult pe lună, în prima parte a stării de urgență.

Metodologia proiectului ”Niște orășeni” va fi pusă la dispoziția oricărei comune și oricărui grup de inițiativă din țară care va dori asta.

 
 

Urmărește-ne pe Google News