Cuprins:
Cea mai importantă schimbare legată de o vacanță în Grecia este pentru persoanele nevaccinate. La revenirea în țară, acestea vor intra în carantină, indiferent dacă prezintă sau nu un test PCR negativ.
Singurele categorii exceptate de la măsura carantinei de 14 zile sunt:
- persoanele care s-au imunizat anti-COVID cu schema completă de cel puțin 10 zile
- persoanele care au fost infectate cu coronavirus în ultimele 180 de zile și nu mai devreme de ultimele 14 zile
- copiii până la vârsta de 6 ani cei cu vârstele cuprinse între 6 și 16 ani, dacă prezintă un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore. Testul poate să fie făcut și după intrarea în țară
Românii care revin în țară trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere, pentru Direcția de Sănătate Publică, în care precizează clar statul și localitatea din care se întorc și data plecării.
Cei care doresc să fenteze regulile prin a invoca un alt stat din care se întorc trebuie să fie conștienți că riscă un dosar penal pentru fals în declarații și pentru combaterea zădărnicii bolilor.
Persoanele vaccinate trebuie să prezinte la intrarea în țară dovada vaccinării și nu mai trec prin filtrul celor de la DSP, fiind scutite de măsura carantinei. Cu toate acestea, schema completă de vaccinare trebuie finalizată cu minimum 10 zile înainte de intrarea în țară, altfel vor fi supuși măsurilor.
Tranzitul prin Bulgaria, neafectat
Pentru românii care se întorc pe calea rutieră din Grecia, vameșii bulgari nu cer la intrare niciun document suplimentar, în afară de buletin sau pașaport, dacă turiștii declară că doar tranzitează și părăsesc imediat Bulgaria.
Chiar dacă vameșii bulgari nu verifică explicit traseul urmat de români în tranzitul lor prin Bulgaria, o încălcare a acestui fapt poate duce la acuzații similare precum cele din țară – privind zădărnicirea bolilor.
În schimb, cei care rămân în Bulgaria mai mult de 24 de ore, sunt vizați de măsura carantinei, căci Grecia a fost inclusă și de această țară în zona roșie, după ce rata de infectare a depășit pragul de 3.
Ce documente trebuie să aibă românii care intră în Grecia
În ceea ce privește intrarea în Grecia, nu au apărut modificări. În continuare, cei care intră în această țară o pot face doar dacă:
- sunt vaccinați, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică.
- prezintă dovada trecerii prin boală, într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia
- test PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte, sau test antigen negativ, recoltat cu maximum 48 de ore anterior intrării în Grecia
Cele trei pot fi dovedite prin intermediul certificatului verde care se descarcă de pe platforma STS și se prezintă la intrare prin intermediul codului QR. El este acceptat atât în format digital, cât și clasic – pe hârtie.
În plus, trebuie să fie completat și formularul de localizare a pasagerilor,cu minimum 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul elen. Acest formular este obligatoriu pentru intrarea pe teritoriul Greciei, indiferent de calea de acces (aeriană, rutieră, maritimă).
După completarea datelor din formular, călătorii vor primi un e-mail de confirmare. În ziua intrării în Grecia, călătorii vor primi, prin e-mail, formularul cu un cod unic (QR), care trebuie prezentat autorităților elene.
Autoritățile elene pot efectua teste rapide, aleatoriu, la punctele de control a trecerii frontierei. Fiind vorba de o testare rapidă, călătorul așteaptă pe loc, la frontieră, rezultatul testului.
În cazul unui rezultat pozitiv, călătorul va sta în carantină 10 zile, într-o locație stabilită de autoritățile elene.
Măsuri pe plan intern
Pentru călătoriile de pe continent către insulele grecești și retur cu feribotul sau alt tip de navă de transport persoane, pasagerii trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente referitoare la COVID-19, înaintea îmbarcării (același tip ca și pentru intrarea în Grecia):
- un certificat de vaccinare anti-COVID-19;
- o dovadă a recuperării recente după boală (care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia);
- un test PCR negativ efectuat în termen de 72 de ore înaintea îmbarcării;
- un test rapid negativ efectuat cu 48 de ore înainte de călătorie.
Regulile se aplică tuturor pasagerilor cu vârsta de peste 12 ani împliniți.
În afară de cele patru categorii de documente enunțate mai sus, pasagerilor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani li se permite să călătorească și cu prezentarea unui rezultat negativ al autotestului, efectuat în ultimele 24 de ore.
Minorii cu vârsta de până la 12 ani pot călători liber, fără a fi necesară prezentarea vreunui document pentru COVID-19.
Condițiile de călătorie și alte recomandările adresate turiștilor români care circulă în Grecia, pot fi consultate și pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, la secțiunea condiții de călătorie.