La aceste alegeri pot vota toţi românii cu drept de vot care au împlinit 18 ani până în ziua scrutinului, inclusiv. Dacă nu ştiţi la ce secţie de votare sunteţi arondaţi, puteţi intra pe site-ul Registrului Electoral. Aici, pe baza CNP-ului, puteţi afla unde trebuie să votaţi.
Dacă sunteţi în localitatea de domiciliu, trebuie să votaţi obligatoriu la secţia la care sunteţi arondaţi.
Dacă sunteţi, însă, în afara localităţii de domiciliu sau în afara ţării, puteţi vota la orice secţie, pe listele suplimentare.
Cum se votează corect la alegerile prezidențiale
Odată ajunşi în secţia de votare, va trebui să daţi actul de identitate unui operator, care îl va scana şi va introduce datele în calculator. În acest fel, va fi blocată orice tentativă de vot multiplu.
Veţi fi îndrumaţi către unul dintre membrii biroului de votare, unde veţi semna pe lista de alegători şi veţi primi un buletin de vot şi o ştampilă. Apoi, veţi merge în cabină, unde vă veţi exercita dreptul de vot.
Ștampila cu mențiunea „VOTAT” se aplică pe buletinul de vot, în patrulaterul care corespunde candidatului dorit. Odată aplicată ștampila, buletinul de vot se îndoaie pentru ca pagina goală pe care se află ștampila de control a secției de votare să rămână în afară. Apoi, buletinul se introduce în urnă.
În cazul în care buletinul de vot este îndoit greșit, nu înseamnă că acesta se anulează dacă este asigurat secretul votului. Dacă ați aplicat ștampila în mod greșit, puteți cere un nou buletin de vot – cu o condiție, însă: ca buletinul ștampilat greșit să nu fi fost introdus în urnă. În aceste condiții, primul buletin va fi anulat. După restituirea ștampilei, cetățenii primesc înapoi actul de identitate pe care trebuie aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT” sau un timbru autocolant.
Condițiile în care votul exprimat este valabil
Potrivit legii 370/2004 pentru alegere președintelui României, votul este considerat valabil chiar și în următoarele condiții:
- chiar dacă ștampila cu mențiunea „VOTAT” aplicată a depășit limitele patrulaterului, iar opțiunea alegătorului este evidentă;
- în cazul în care tușul s-a imprimat și pe cealaltă parte a foii pe care a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”;
- și în situația în care ștampila a fost aplicată de mai multe ori în același patrulater sau atât într-un patrulater, cât și în afara oricărui alt patrulater; efectuarea de ștersături sau acoperirea prin scriere a buletinelor de vot nu atrage nulitatea acestora;
Urmăriți pe Libertatea:
- primele date ale exit poll prezidențiale realizat de IRES, institutul de cercetare din Cluj. Adriana Nedelea va prezenta rezultatele sondajului la ora 21:00
- vot diaspora – live update cu prezența la vot a românilor din diaspora
- prezenta la vot prezidențiale, turul 2 – date actualizate cu privire la prezenta la urne în România