Primăriile din țară s-au pregătit pentru 1 Decembrie. Concerte, parade militare, iahnie cu ciolan, dar și meniuri de post, de toate vor avea parte românii de Centenar. Pe 1 Decembrie, vor fi deschise și cele mai multe târguri de Crăciun, astfel că, oficial, se va da startul Sărbătorilor de iarnă.
Manifestările se vor deschide cu un ceremonial militar-religios, urmat de o paradă a militarilor craioveni. În fața primăriei, pe un amplasament pictat de elevii Liceului de Artă Marin Sorescu, 100 de bărbați îmbrăcați în costume populare și purtând 100 de steaguri tricolore vor forma cifra 100, iar 200 de fete vor forma stema României în jurul cifrei 100, pe acordurile Muzicii Militare a Garnizoanei Craiova.
Seara, maestrul Tudor Gheorghe va susţine, în Sala Filarmonicii Oltenia, spectacolul „Tot ce-i românesc nu piere”.
Municipalitatea a decis ca anul acesta deschiderea Târgului de Crăciun și aprinderea iluminatului public de Sărbători să aibă loc pe 23 noiembrie. În oraș, au fost montate aproximativ un milion de beculețe economice.
Programul dedicat Centenarului va începe la ora 10.00, cu o paradă militară în centrul oraşului. Apoi, Junii braşoveni vor coborî în Piaţa Sfatului îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, unde vor încinge Hora Junilor şi Hora Unirii. Spre seară, Brigada 2 Vânători de Munte va defila cu torţele aprinse în centrul vechi al oraşului.
Luminile de sărbătoare din Piaţa Sfatului se vor aprinde la ora 17.30, reprezentanţii primăriei promiţând „cel mai înalt şi cel mai frumos brad de Crăciun din România”.
Costurile pentru iluminatul de Sărbători sunt estimate la aproximativ 100.000 de euro, din care o parte importantă este susţinută de operatorul serviciului de iluminat public, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.
În Piața Sfatului, vor fi și spectacole de dansuri şi muzică populară, atât româneşti, cât şi ale minorităţilor germană, maghiară şi elenă. Seara, după aprinderea luminilor, vor cânta Antonia şi Direcţia 5.
Târgul de Crăciun va fi deschis tot de 1 Decembrie. În Piaţa Sfatului vor fi amplasate 39 de căsuţe de lemn, unde se vor comercializa produse specifice sărbătorilor de Crăciun.
Parada militară tradițională, cel mai așteptat moment, se va desfășura în acest an pe Bulevardul Take Ionescu.
În a doua parte a zilei, din Piața Traian vor porni tramvaiul tras de cai, tramvaiul istoric “Gemenele” și tramvaiul turistic TramTur, iar în drumul acestora spre Catedrala Mitropolitană va cânta fanfara Big Band.
Distracția va fi în centrul Timișoarei, unde va avea loc un spectacol de muzică populară.
În cursul serii, nu va lipsi ceremonia militară de retragere cu torțe a militarilor Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere “Decebal”.
Spre deosebire de alți ani, iluminatul festiv va fi pornit în an de Centenar la 19.40, de pe scena din Piața Victoriei, moment urmat de concerte susținute de Alexandra Stan, Bosquito și Ștefan Bănică. Ziua se va încheia cu un show de artificii.
Timișoara va fi împodobită cu zeci de mii de beculețe, însă iluminatul festiv nu va fi unul spectaculos. Piața Victoriei va fi acoperită de o cupolă uriașă din luminițe, aceeași din anii trecuți, iar accentul pentru iluminatul de sărbători se va pune pe piețele centrale, nu și pe marile bulevarde ale orașului. Vor fi aceleași decorațiuni folosite în anii precedenți.
Bradul de Crăciun montat în Piața Victoriei vine din Italia și are aproximativ 13 metri înălțime.
Pe toată perioada lunii decembrie, dar și în primele zile din ianuarie, timișorenii vor găsi la Târgul de Crăciun din centrul orașului peste 90 de căsuțe, printre care și tarabe ale artiștilor plastici și ale meșteșugarilor.
De asemenea, în Piața Libertății va fi un orășel al copiilor, cu patinoar, carusel, trenuleț și mașinuțe.
850.000 de lei a alocat Primăria Timișoara pentru Ziua Națională, însă în acești bani intră absolut toate evenimentele organizate în luna decembrie și trecute pe agenda culturală a orașului. Aici sunt calculate toate acțiunile de la Târgul de Crăciun, programul de Revelion, care încă nu a fost anunțat, dar și Revelionul Seniorilor.
București – spectacole în Parcurile Bazilescu și IOR
Bucureștenii pot sărbători Ziua Națională în Parcul Bazilescu din sectorul 1 și în Parcul IOR din sectorul 3, unde vor fi organizate spectacole de muzică populară și dans. În Parcul Bazilescu, vor urca pe scenă de 1 Decembrie Petrică Mîțu Stoian, Ilie Caraș și Maria Beatrice Băndoiu. Spectacolul va avea loc între orele 11.00 și 16.00. Tot de Ziua Națională, în Parcul IOR va avea loc un eveniment festiv sub genericul „100 și La mulți ani” și va cuprinde o fanfară și o defilare cu drapel, muzică și dansuri, precum și un concert Alexandra Fits – voce & Mariano Castro – pian, alături de Orchestra Camerală și proiectul Maria Tănase Simfonic. Locuitorii sectorului 3 înscriși la “Maratonul 1 Decembrie” vor concura, începând cu ora 8.00, la probele alese: 42,2 km, semimaraton – 21,1 km, cursa – 11,1 km, cursa fotoliilor rulante – 3,2 km și cursa cetățenilor sectorului 3 – 3,6 km. Momentul solemn al evenimentului va fi realizat de fanfara Angelys, dirijor Marius Firca, programul artistic cuprinzând imnul României, precum și marșuri militare și suite folclorice. Evenimentul va începe la statuia domnitorului Al. I. Cuza, de la ora 18.00. Târgul de Crăciun din București, amenajat în Piața Constituției, se va deschide vineri. Tot în aceeași zi, de la ora 19.00, se vor aprinde și luminițele de Crăciun.Craiova: paradă și concerte
Recomandări
Cât a costat nesimțirea lui Iohannis
Iași: sărbători de un milion de lei
Primăria Iași are un buget de circa 1 milion de lei pentru Sărbătorile din această iarnă. Pe lângă ceremoniile oficiale, de 1 Decembrie, ieșenii se vor putea bucura de programe artistice, dar și de fasole cu cârnați, vin fiert și ceai cald. „La statuia domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt vor fi depuse coroane de flori”, a declarat primarul Mihai Chirică. Masa tradițională dedicată Armatei Române, la care ieșenii vor putea mânca fasole și cârnați și bea vin fiert și ceai, va fi la finalul festivităților oficiale. În seara aceleiași zile, în fața Palatului Roznovanu va fi un moment artistic, urmat de aprinderea luminilor de Sărbători. Licitația a fost adjudecată de o companie din Timișoara pentru 154.000 de lei, fiind prevăzute și decorațiuni particulare pentru fiecare cartier în parte. „După pornirea iluminatului festiv, va fi un moment artistic dedicat în special copiilor, dominat de Moși Crăciun, crăciunițe și reni”, a mai spus Mihai Chirică. Tot seara va avea loc tradiționala retragere cu torțe a zeci de militari care vor defila de la Muzeul Unirii până în fața Palatului Culturii, unde va fi arborat drapelul național. Odată cu ziua de 1 Decembrie vor fi deschise în Iași și cele două târguri de Crăciun, unul fiind organizat pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, iar celălalt, în Piața Unirii.Brașov: paradă militară, Hora Unirii şi feerie de lumini
Recomandări
Problema accesului facil la locuințe în România. Vincze Enikő, activistă pentru dreptate locativă: „Gradul de profitabilitate contribuie masiv la creșterea permanentă a prețurilor” | Interviu
Buzău: fasole cu ciolan afumat, dar și meniu de post
Pentru 1 Decembrie, autoritățile județene au pregătit stegulețe și cocarde tricolore, dar și un meniu special, atât pentru cei care nu postesc, cât și meniuri de post. Astfel, pofticioșii se vor delecta cu iahnie de fasole cu ciolan afumat și plăcintă cu brânză, iar pentru cei care postesc, autoritățile județene au pregătit iahnie de fasole simplă și plăcintă cu mere. Suma alocată în acest sens se ridică la aproximativ 45.600 de lei. În premieră pentru Buzău, anul acesta, defilarea gărzii de onoare și celelalte acțiuni specifice de 1 Decembrie nu vor mai avea loc în fața prefecturii județului, ci pe Calea Eroilor. Vor fi mai multe poluri ale distracției în Buzău, pe toată durata lunii decembrie. Pe platoul din fața primăriei va fi organizat un târg de Crăciun, care va fi inaugurat tot pe 1 Decembrie. Pe lângă patinoarul mobil amplasat pe platou, sub plasa de lumini, buzoienii se vor putea bucura de instalațiile luminoase montate pe marile bulevarde. Surpriza de anul acesta o constituie iluminatul festiv de pe Calea Eroilor.Timișoara: tramvai tras de cai, paradă și cupolă de lumini
Recomandări
Cine a ucis-o pe Geanina? Singurul suspect din anchetă, un profesor de istorie, a fost achitat definitiv, din lipsă de probe
Vaslui: sărbătoare cu ceai cald, colăcei și stegulețe
1 Decembrie de anul acesta, în care se sărbătorește Centenarul Marii Uniri, nu va fi unul ieșit din comun în municipiul Vaslui comparativ cu anii precedenți. Autoritățile locale vor organiza manifestații pe tot parcursul zilei, de la paradă militară și depuneri de coroane și până la un spectacol folcloric ai cărui invitați speciali vor fi membrii Ansamblului „Joc” din Republica Moldova. După ce vor asista la defilarea celor peste 200 de militari și a 60 de autovehicule mecanizate, în special din tehnica de luptă a unităților Ministerului Apărării Naționale din Bârlad și Huși, vasluienii vor primi ceai cald și un colăcel oferit la căsuțele din Piața Civică de primăria din localitate. „Nu vom oferi populației fasole cu ciolan sau băuturi alcoolice, așa cum se întâmplă prin alte localități din țară. Avem un buget de 85.000 de lei de la Ministerul Culturi,i pe care nu-l vom depăși cu nici un leu”, a declarat pentru Libertatea viceprimarul municipiului Vaslui, Daniel Neacșu. În partea a doua a zilei, manifestațiile dedicate Zilei Naționale a României se vor muta la Sala Sporturilor din Vaslui, unde localnicii vor putea urmări un spectacol folcloric. Autoritățile vasluiene nu au montat nici instalațiile pentru Sărbătorile de iarnă, astfel încât acestea vor lipsi pe 1 Decembrie din peisajul de sărbătoare. În schimb, vasluienii se vor putea bucura de pârtia de săniuș din suburbia Viișoara, situată la câțiva kilometri de Vaslui, iluminată pe timpul nopții. Aflați și:Citește și:
Şedinţă solemnă la Parlament, dedicată Centenarului. Klaus Iohannis: „Mergem în direcția corectă?”; Viorica Dăncilă: „Lansez un mesaj de pace către președintele României”
Știrileprotv.ro
Un copil de 3 ani și alți 4 oameni au murit într-un accident pe „Drumul morții”. Planul Roşu de Intervenţie, activat. FOTO
Viva.ro
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Libertateapentrufemei.ro
“De câte ori l-ai înșelat pe Viorel?”, a întrebat-o Denise Rifai pe Oana Lis în emisiune. Iar Oana Lis a răspuns
FANATIK.RO
Stațiunea din România de care foarte puțini au auzit, deși e aproape de București. Este perfectă pentru pensionari, dar și pentru cei care vor odihnă, are ape cu proprietăți benefice și se află într-o zonă care rivalizează cu Valea Prahovei ca frumusețe
GSP.RO
Lovitură pentru Marian Iancu » Ce se întâmplă cu averea fostului patron din Liga 1
Elle.ro
Theo Rose a dezvăluit imagini inedite cu fiul ei. Ce mult a crescut Sasha: „Fiu-miu și blondele = necaz” FOTO
Unica.ro
'Faceți loc că începe show-ul!' La 54 de ani, Loredana Groza a renunțat de tot la haine! Imaginile au 'încins' internetul / FOTO
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Observatornews.ro
Încă trei români, confirmați morți în urma inundațiilor din Spania ridicând numărul total la 7. Alţi trei conaţionali sunt daţi dispăruţi
HOROSCOP
Horoscop 10 noiembrie 2024. Capricornii au în față o zi care îi invită la generozitate în orice formă le este cunoscută această stare