Aceștia acuză fraude masive cu fonduri europene destinate crescătorilor de animale de carne.

Mai precis, susține vedeta, bani destinați fermierilor simpli, beneficiarii de drept ai fondurilor alocate de UE, ar ajunge, în realitate, prin filiere de dirijare, la fermieri care nu cresc animale pentru carne.

Protagonistul uneia dintre plângeri, Dan Petrescu, a declarat la ieșire de la DNA că acuzațiile vizează Ministerul Agriculturii și mai multe persoane, între care fermieri și funcționari ai DSVSA Argeș. El a menționat că au fost dirijați bani europeni către anumiți fermieri.

Petrescu a mai spus că milioane de euro s-ar fi îndreptat către fermieri ”pentru producția de rasă, în loc să se ducă către fermieri pentru producția de carne”.

El nu a dorit să facă publice alte detalii din plângerea depusă, dar a menționat că un al semnatar al plângerii ar fi Ghiță Ciobanul, pe numele real Gheorghe Danilețiu, vedeta reclamelor unei companii de telefonie mobilă.

Acesta a aprobat toate referirile lui Petrescu și a spus că a venit la DNA în speranța că va găsi dreptatea și pentru a vedea fapte nu vorbe.

„Peste tot pe unde am umblat, mai multe vorbe și mai puține fapte. E vorba de pe părțile de rasă, e vorba de berbecii care se vând cu acte de origine și multe altele. E vorba despre bani europeni care ajung doar la unii dintre fermierii din România. Banii se dau pentru rasa de carne. E un grup restrâns. Nu știm exact câte persoane. Eu sunt un om ca și ceilalți fermieri și am venit doar să ne cerem drepturile”, a declarat cel cunoscut drept ”Ghiță Ciobanul”.

Supărarea fermierilor

Plângerea unuia dintre cei trei, Ion Petrică Săvulescu, director al unei publicații argeșene online, reprezintă un mixaj de pretinse fapte ale mai multor funcționari, angajați DSVSA, dar și ale unor primari din județul Argeș și a edilului din Curtea de Argeș.

Toate aceste fapte sunt concentrate în jurul unei singure persoane, Ion Cristea Cristescu, care până în anul 2012 a fost inspector păşuni montane şi colinare în cadrul Compartimentului agricol aparţinând Primăriei Municipiului Curtea de Argeş.

Săvulescu precizează că Ion Cristescu a fost judecat și condamnat într-un dosar de corupție privind fraude cu fonduri europene. El precizează că dosarul viza modalitate în care Cristescu a accesat banii europeni folosind documentație falsă legată de o pășune pe care bărbatul ar fi luat-o în arendă în anul 2005.

Este vorba despre păşunea alpină Podul Giurgiului, proprietate a Primăriei Curtea de Argeş, ce ar fi fost luată în 2005 în arendă de Cristescu pe numele soției sale și a altor două persoane. Ulterior, acesta ar fi modificat nelegal natura contractului privind pășunea.

„Ultima fraudare a fondurilor europene săvârşită de numiţii Cristescu Ion Cristea şi Cristescu Amalia Florina, în complicitate cu medicul veterinar Radu Niculae, cu numitul Lupu Daniel – directorul D.S.V.S.A. Argeş, şi funcţionarii publici din cadrul Primăriei municipiului Curtea de Argeş, a fost descoperită de presa locală după ce s-a reușit efectuarea controalelor la stânele din Munţii Podul Giurgiului – Deal şi Podul Giurgiului – Vale în anul 2016, numai la jumătate din efectivul de ovine cu care făptuitorii figurau în R.N.E., controale la care s-au găsit un număr de 171 de ovine ce nu au fost crotaliate niciodată, posibil bolnave, introduse la păşunat fără aprobare”, se arată în documentul citat.

Controale inexistente, lapte periculos

Din cele trei controale efectuate la Podul Giurgiului, mai notează Săvulescu, ”doar unul singur a fost reușit în proporție de 50%, deoarece la celelalte două făptuitorii au fost favorizați și de către medicii veterinari ai DSVSA Argeș, care au refuzat să efectueze controlul de sănătate al animalelor, ori de câte ori li s-a solicitat acest lucru”.

”Controlul de sănătate a fost cerut, știut fiind faptul că, în pășunea din Muntele Podul GIurgiului au fost duse anual și câteva zeci de ovine ce au aparținut Liceului Tehnologic „Constantin Dobrescu” din Curtea de Argeș, iar laptele provenind de la aceste animale, posibil sănătoase, a fost amestecat cu laptele muls de la cele peste 171 de ovine găsite necrotaliate și neînregistrate niciodată în produse lactate, din care o cantitate considerabilă a ajuns și la cantina Liceului, fiind servite elevilor cazați și personalului”, mai arată acesta.

El îl acuză pe directorul DSVSA Argeș de neglijență în serviciu și favorizarea făptuitorului „întrucât avea obligația să ia în considerare faptul că, în calitate de director al D.S.V.S.A. Argeș, pentru controlul efectuat în anul 2016 la stâna din Podul GIurgiului Vale, trebuia să ia toate măsurile privind obligativitatea subalternilor trimiși pe teren, să beneficieze de aparatură completă pentru identificarea crotaliilor și să efectueze și controlul de sănătate al ovinelor găsite necrotaliate și posibil bolnave, pentru a bloca posibilitatea izbucnirii unui focar de infecție în rândul populației argeșene care consumă produsele lactate distribuite de numiții Cristescu Ion Cristea și Cristescu Amalia Florina”.

Oi fictive pentru fonduri europene

Bărbatul mai spune în plângerea sa că dintr-o notă de control din mai a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale reiese, printre altele, că la verificările efectuate în teren de reprezentanții acestei instituții şi ai A.N.S.V.S.A. prin reprezentanții abilitați, „s-au găsit două solicitări ale numitei Cristescu Amalia Florina formulate către cabinetul medicului veterinar de liberă practică, Dr. Radu Niculae, ambele datate 06.03.2017, prin care aceasta a solicitat scoaterea din evidențele RNE a unui număr de 469 capete ovine și 40 capete caprine, pe motiv că nu se mai regăsesc în exploatația acesteia din cauză că: au fost vândute, consumate în gospodărie, au fost sacrificate de necesitate, au dispărut ori au fost răpite în munte, sau au murit în perioada pășunatului alpin ^n perioada de stabulație”.

În realitate, mai notează Săvulescu, ”aceste animale nu au existat niciodată, însă, pe acest număr pentru care s-a cerut scoaterea din evidențe, atât numita Cristescu Amalia Florina cât și numitul Radu Niculae, în complicitate fiind în fiecare an, au încasat subvenții europene şi guvernamentale ilegal, pentru anii 2014, 2015 şi 2016, în baza adeverințelor în care au fost trecute date ce nu corespundeau realității, pentru a o favoriza pe aceasta să fraudeze fondurile europene și să participe la licitația din anul 2017, dar și pentru a se favoriza pe sine în scopul primirii subvențiilor guvernamentale, pentru care întotdeauna a fost sprijinit de numitul Lupu Daniel -directorul D.S.V.S.A. – Argeș”.

Bărbatul le cere procurorilor DNA deschiderea a două anchete paralele, una care să vizeze modalitatea în care Cristescu, cu ajutorul medicului veterinar și complicitatea unor funcționari, a transferat un număr mare de animale pe numele fiicei sale iar în a doua să se clarifice în ce context fostul inspector ar fi continuat fraudarea fondurilor europene alocate după condamnarea sa definitivă pentru fapte similare.

CITIȚI ȘI:

Institutul Cantacuzino, producător de vaccinuri de peste 100 de ani și în declin din 2010, ajunge unitate militară și va fi condus cu „mână forte”

MOMENT RAR: Președintele Franței vorbește fără ocolișuri despre controversata lui căsătorie: ”Mi-e foarte greu să vorbesc despre asta”

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News