Frecat cu mălai şi spălat cu agheasmă


Aşa cum e tradiţia în zonă, porcului i se crestează în frunte semnul crucii, apoi este frecat cu mălai şi spălat cu agheasmă. Legendele spun că procedura îndepărtează relele şi aduce bunăstare în familie.

Cine munceşte de Ignat poate suferi de convulsii şi de dureri de cap

Ignatul mai e cunoscut în popor şi drept Crăciunul ţiganilor. Iată cele mai cunoscute obiceiuri practicate în această zi:

  • se ung obrajii şi fruntea cu sânge de la porcul proaspăt tăiat, pentru sănătate şi viaţă lungă.
  • untura porcului se foloseşte la descântat şi la vrăji.
  • din sângele proaspăt şi din mălai sau făină se fac turţite vindecătoare.
  • în această zi, gospodinele nu fac nimic altceva decât pregătirea porcului.
  • cine nu are porc trebuie să taie o pasăre sau un animal ca să fie ferit de boli tot anul.
  • cine lucrează de Ignat va suferi de convulsii, dureri de cap şi ameţeli.
  • ca să aibă un păr frumos şi bogat, fetele trebuie să mânănce o bucăţică din splina porcului.

Şi vedetele taie porcul


Nu doar oamenii simpli se delectează cu gustoasa carne de porc, ci şi vedetele. Astfel, la Buşteni, câţiva dintre fotbaliştii Stelei, dar şi boxerul Lucian Bute au participat la o petrecere stropită din belşug cu ţuică fiartă şi vişinată.

Fiţosul Cristi Tănase, veteranul Nicolae Dică, mijlocaşul Andrei Prepeliţă şi glumeţul Rică Neaga au fost sufletul ospăţului. “Le urez tuturor românilor «La mulţi ani»! De Crăciun, să-şi mănânce sănătoşi porcul”, a spus Neaga, vesel nevoie mare…. l Marian Dima

Urmărește-ne pe Google News