Arup a anunțat poliția din Hong Kong despre incident în luna ianuarie, confirmând că au fost folosite voci și imagini false. În escrocherie a implicat un lucrător financiar care a fost păcălit să participe la un apel video cu oameni despre care credea că sunt directorul financiar și alți membri ai personalului, toți fiind creații false.

În ciuda suspiciunilor inițiale privind un e-mail de tip phishing, aspectul realist și vocile presupușilor săi colegi l-au determinat pe angajat să continue tranzacțiile, în valoare totală de 200 de milioane de dolari Hong Kong (25,6 milioane de dolari) în 15 transferuri.

Un purtător de cuvânt al companiei londoneze Arup a declarat, vineri, pentru CNN că a notificat poliția din Hong Kong în ianuarie cu privire la incidentul de fraudă și a confirmat că au fost folosite voci și imagini false.

„Din păcate, nu putem intra în detalii în acest moment, deoarece incidentul face încă obiectul unei investigații. Cu toate acestea, putem confirma că au fost folosite voci și imagini false”, a declarat purtătorul de cuvânt într-o declarație trimisă prin e-mail.

„Stabilitatea noastră financiară și operațiunile de afaceri nu au fost afectate și niciunul dintre sistemele noastre interne nu a fost compromis”, a adăugat persoana respectivă.

Păcălit de aparențe

Potrivit poliției, lucrătorul a suspectat inițial că a primit un e-mail de tip phishing de la biroul din Marea Britanie al companiei, deoarece în acesta se specifica necesitatea efectuării unei tranzacții secrete. Cu toate acestea, lucrătorul a lăsat deoparte îndoielile, deoarece respectivele persoane arătau și vorbeau exact ca niște colegi de-ai săi.

Ulterior, el a fost de acord să trimită în total 200 de milioane de dolari din Hong Kong – aproximativ 25,6 milioane de dolari. Suma a fost trimisă în 15 tranzacții, a relatat postul public de televiziune din Hong Kong RTHK, citând poliția.

„Deepfake” se referă în mod normal la videoclipuri false care au fost create cu ajutorul inteligenței artificiale (AI) și care par reale.

La începutul acestui an, imagini pornografice generate de inteligența artificială cu artista Taylor Swift s-au răspândit pe rețelele de socializare, subliniind potențialul dăunător pe care îl prezintă această tehnologie.

Atacurile au crescut brusc

Companie de consultanță de top în domeniul ingineriei, Arup are 18.500 de angajați în 34 de birouri din întreaga lume. A fost responsabilă pentru stadionul „Cuibul de pasăre”, unde s-au desfășurat Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008.

„La fel ca multe alte companii din întreaga lume, operațiunile noastre sunt supuse unor atacuri periodice, inclusiv fraude cu facturi, escrocherii de tip phishing, uzurparea vocii pe WhatsApp și deepfake-uri. Ceea ce am observat este că numărul și metodele sofisticate ale acestor atacuri au crescut brusc în ultimele luni”, a declarat Rob Greig, directorul global de informații al Arup, în declarația trimisă prin e-mail.

Autoritățile din întreaga lume sunt din ce în ce mai îngrijorate de tehnologia sofisticată deepfake și de utilizările nefaste pe care le poate avea aceasta.

FOTO: HEPTA

Urmărește-ne pe Google News