Conglomeratul japonez de tehnologie SoftBank a achiziționat 40% din acțiunile companiei norvegiene de automatizare a depozitelor AutoStore pentru 2,8 miliarde de dolari.
Informația a fost prima oară publicată de către Wall Street Journal în data de 5 aprilie și confirmată apoi de companie pe propriul site.
SoftBank a făcut mai multe investiții în comerț electronic și robotică în ultimii ani. Acum, grupul japonez a cumpărat cotele deținut de fondul american Thomas H. Lee Partners și cel suedez EQT.
„Tehnologie fundamentală‟
„Vedem AutoStore drept o tehnologie fundamentală ce permite o logistică rapidă și eficientă din punct de vedere al costurilor pentru companiile din întreaga lume‟, a declarat Masayoshi Son, directorul executiv și fondatorul SoftBank.
Acesta a mai spus că se așteaptă ca AutoStore să se extindă agresiv pe mai multe piețe și continente.
Fondată în urmă cu 25 de ani de către Ingvar Hognaland și având sediul într-un sat de lângă orașul Bergen numit Nedre Vats, AutoStore a dezvoltat ceea ce numește „automatizarea stocării prin cuburi‟, care permite roboților să maximizeze spațiul din depozite.
20.000 de roboți instalați până acum
Compania a instalat până acum 20.000 de roboți în 600 de locuri din 35 de țări. Tehnologia sa a permis clienților să stocheze de patru ori mai multe produse în același spațiu sau să stocheze aceeași cantitate în 25% din spațiu, conform sursei citate.
Între clienții AutoStore se află retailerul american de electronice Best Buy, lanțul britanic alimentar Asda și grupul german Siemens.
Karl Johan Lier, președinte și director executiv al AutoStore, a declarat că investiția SoftBank va permite companiei să se extindă în regiunea Asia-Pacific.
Viziunea lui Masayoshi Son
Son crede că mașinile vor deveni mai inteligente decât oamenii în următorii 30 de ani.
Prin SoftBank Vision Fund, miliardarul a pompat cantități imense de bani în companii precum ARM Holdings, Improbable și Brain Corp, ca parte a eforturilor sale de a avea cote de acțiuni în companiile care dezvoltă tehnologii viitoare.
Între timp, ARM – care proiectează cipurile din majoritatea telefoanelor și tabletelor din lume – a fost vândută către Nvidia.
De asemenea, SoftBank a preluat și companii care pot îmbunătăți lanțurile de aprovizionare pentru giganți ai comerțului online precum Alibaba, unde SoftBank deține o cotă de acțiuni.
De exemplu, SoftBank a investit în 2019 în compania americană de robotică pentru depozite Berkshire Grey. Aceasta a anunțat în februarie că va ajunge pe bursă prin listarea cu un vehicul de investiții numit Revolution Acceleration Acquisition Corp. Tranzacția evaluează compania la 2,7 miliarde de dolari.
Boom creat de pandemie
Nathan Benaich, un investitor cu focus pe inteligență artificială, a spus că pandemia a creat un „avantaj‟ pentru companiile de logistică deoarece acestea sunt acum „coloana vertebrală a comerțului online‟.
Acesta a mai spus că AutoStore, ca și competitori ca Berkshire Grey, Ocado Robotics și 6 River Systems sunt succese apărute „peste noapte‟.
„Acestea și-au crescut în timp pe tăcute capabilitățile lor și amprenta în depozite, iar acum capturează agresiv cererea în creștere din partea clienților‟, spune acesta.
Amazon a făcut același lucru în 2012
Gigantul american Amazon a cumpărat în anul 2012 compania de robotică Kiva Systems cu 775 de milioane de dolari, după cum scria la acel moment New York Times.
De atunci, grupul a instalat roboți Kiva în centrele sale de distribuție. Aceștia cresc capacitatea de a transporta marfă și reduc timpul necesar.