ADNOC va cumpăra pachetul deținut de către fondul suveran Mubadala, controlat de către emiratul Abu Dhabi.
Tranzacția „marchează următoarea piatră de hotar pentru ADNOC, pe măsură ce își accelerează strategia sa ambițioasă locală și internațională de creștere în domeniul chimic”, conform unei declarații comune a ADNOC și Mubadala.
Achiziții noi
În acest an, ADNOC a mai achiziționat, tot de la Mubadala, un pachet de 25% din acțiunile Borealis, una dintre cele mai mari companii de petrochimie din Europa.
Borealis este deținută 75% de OMV și 25% de ADNOC.
În noiembrie, ADNOC a anunțat preluarea Zakher Marine International, companie de transport maritim.
Pachetul de acțiuni deținut de Mubadala în OMV valora 4,1 miliarde de dolari, conform Reuters.
Achiziția acțiunilor la OMV trebuie aprobată de către autoritățile de concurență.
Axare pe petrochimie
Prin aceasta, grupul își va crește participațiile în Borealis și compania petrochimică Borouge, deținută în comun de ADNOC și Borealis.
Într-o declarație separată, holdingul austriac de stat OBAG, care deține 31,5% din OMV, a afirmat că ADNOC va deveni un partener strategic pe termen lung în toate afacerile OMV.
ADNOC a primit luna trecută aprobare din partea consiliului de administrație pentru un pachet de 150 de miliarde de dolari, ce urmează să fie cheltuiți în perioada 2023-2027. Banii ar urma să fie folosiți pentru accelerarea strategiei de creștere internațională și crearea unei noi divizii axată pe soluții eco.
De asemenea, grupul își întărește poziția pe piața europeană de gaze, pe măsură ce se grăbește să înlocuiască gazele importate anterior de Europa din Rusia.
Cine este ADNOC
ADNOC este una dintre cele mai mari companii petroliere din lume și este dețintă de emiratul Abu Dhabi.
Conform unei prezentări de pe site-ul companiei, ADNOC are o producție zilnică de 4 milioane de barili de petrol și 311 milioane de metri cubi de gaze, adică echivalentul a 113 miliarde de metri cubi anual.
Spre comparație, România consumă anual 10-11 miliarde de metri cubi de gaze.
Presa internațională a scris de curând că mai multe companii din Norvegia ar putea achiziționa OMV.