Giovanni Brusca, acum în vârstă de 64 de ani, a fost arestat în mai 1996, la patru ani după atacul care i-a ucis pe magistratul anti-mafia Giovanni Falcone, pe soția acestuia și trei polițiști.
În 1992, Brusca a fost cel care a acționat telecomanda care a detonat bomba de sub maşina judecătorului Giovanni Falcone.
Uciderea lui Falcone, urmată două luni mai târziu de cea a altui magistrat anti-mafie, Paolo Borsellino, sunt cele mai cunoscute episoade din lupta lungă și violentă a Italiei împotriva crimei organizate.
A recunoscut implicarea în peste 100 de crime și a ajutat la destructurarea Cosa Nostra
Brusca a fost unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Salvatore „Toto” Riina, capul mafiei siciliene Cosa Nostra.
Pentru a fi eliberat după 25 de ani din închisoare, a acceptat să colaboreze cu anchetatorii italieni și a furnizat informații despre mai multe dintre atacurile criminale ale temutei Cosa Nostra din anii ’80 și ’90.
De asemenea, Brusca, cunoscut sub numele de „ucigaș de oameni”, a mărturisit implicarea în peste 100 de crime, inclusiv moartea unui băiat de 14 ani, care a fost dizolvat în acid pentru că era fiul unui informator infiltrat în mafie.
„El a colaborat cu justiția doar pentru a obține beneficiile, nu a fost o alegere personală”, a declarat Rosaria Costa, văduva unui polițist ucis de mafie, notează Reuters.
Val de nemulțumire în Italia
Anunțul eliberării sale pentru bună purtare a stârnit un val de revoltă în Italia. Ziarul La Republicca a titrat „Brusca eliberat. Cel mai crud șef”.
„Din punct de vedere uman, această veste doare, dar aceasta este legea, o lege pe care fratele meu și-a dorit-o și care trebuie respectată”, a declarat sora judecătorului Falcone, ucis de Giovanni Brusca.
Eliberarea fostului lider mafiot sicilian a fost criticată de numeroşi lideri politici italieni, a scris și Euronews.