În acest moment, Giurgiu este singura reședință de județ care nu are un sistem public de supraveghere format din camere video stradale. Din acest motiv, șefii IPJ Giurgiu au luat decizia să se lanseze într-un proiect unic în România prin care încearcă să convingă autoritățile locale din în cele trei orașe, dar și în cele 51 ce comune ale județului să monteze un sistem public de supraveghere video. Ba chiar prefectul a dat un ordin care a declanșat prima etapă a proiectului.
Un copil pierdut ar putea fi găsit mult mai ușor
”Orice oraș, orice localitate din România, cât de mică, trebuie să aibă un sistem public de supraveghere video. Vorbim de siguranța cetățeanului. În primul rând, infractorii se feresc să acționeze acolo unde sunt camere, în al doilea rând faptele ilegale, atât cele de natură judiciară, cât și cele din zona rutieră, pot fi probate mult mai ușor. Gândiți-vă la un copil care s-a pierdut. Cu ajutorul camerelor de supraveghere se poate reface traseul său, iar șansele de găsire sunt mult mai mari”, ne-a declarat cms.șef Cătălin Țone, șeful IPJ Giurgiu.
Costurile, acoperite fie cu fonduri europene, fie cu bani de la bugetele locale
La capitolul ”costuri” sunt două variante. Fie sistemul de supraveghere public va fi achiziționat prin fonduri europene, fie din bani de la bugetul local.
”Cu tot cu instalare, echipamentul poate costa, pentru o cameră video, în jur de o mie de euro. În funcție de posibilități, banii vor putea veni de la Uniunea Europeană, prin accesarea unor proiecte, fie de la bugetul local”, au adăugat surse implicate în comercializarea unor astfel de aparate.
Sistemul poate fi ”lipit” la bazele de date existente
Specialiștii în domeniu contactați de reprezentanții IPJ Giurgiu au purtat deja primele discuții cu primarii multor localități giurgiuvene, cu polițiștii rurali și au convenit asupra zonelor de interes unde ar trebui să fie montate camerele video. Reprezentantul firmei de instalare a sistemelor de securitate a prezentat soluții tehnice pentru asigurarea unei monitorizări video în sistem integrat, cu posibilitatea interconectării cu bazele de date existente la momentul actual. Ba chiar au oferit consultanță legată de înălțimea la care trebuie montat echipamentul și au fost calculate unghiurile care ar permite o captare ideală a imaginilor.