Giuliani a fost sunat de oficiali din cadrul Departamentului de Stat al SUA în cursul acestei săptămâni, aceștia punându-i întrebări despre scrisoarea pe care i-a adresat-o lui Klaus Iohannis.
”Voiau să știe dacă este corectă informația, dacă este reală scrisoarea. Mi-au spus că vor să se asigure că eu am scris-o. Absolut eu am scris-o”, a spus Giuliani.
Avocatul lui Trump a mai dezvăluit că înainte de a trimite scrisoarea, el a discutat cu ”cel puțin un oficial român”.
Publicația americană a cerut apoi un punct de vedere de la Departamentul de Stat al SUA, iar reprezentanții instituției de peste ocean au spus următoarele: ”România, până recent, a arătat un progres considerabil în combaterea corupției. Încurajăm România să continue pe această cale”.
”Rudy Giuliani nu vorbește în numele guvernului SUA sau pe politici externe”, a mai arătat Departamentul de Stat.
Miercuri, Rudy Giuliani a declarat pentru The New York Times că scrisoarea trimisă în România nu are nimic de-a face cu administrația SUA și că a fost trimisă în calitate de avocat care oferă servicii unei firme de consultanță.
Cu alte cuvinte, el a recunoscut că a fost plătit să trimită scrisoarea.
Giuliani a afirmat că, în ciuda faptului că îl reprezintă pe Donald Trump, el este „în continuare un avocat și un consultant independent”. El a spus că scrisoarea pentru România a fost trimisă prin intermediul companiei sale Giuliani Security & Safety, care a fost angajată de Freeh Group International Solutions, o companie de consultanță, condusă de Louis J. Freeh, fost director al FBI.
„Nu are nimic de-a face cu guvernul american”, a spus domnul Giuliani, referindu-se la scrisoarea din România. „Ofer consultanță în domeniul securității, al aplicării legii și al terorismului în multe țări diferite. Avocații personali ai președintelui au și activități private”, a mai spus fostul primar al orașului New York.
Jurnaliștii de la The New York Times au încercat să obțină o poziție oficială și din partea Freeh Group, dar aceștia nu au răspuns la solicitări.
Reporterii americani amintesc că Louis Freeh și compania lui îl reprezintă pe omul de afaceri român, Gabriel Popoviciu, care a fost condamnat la 7 ani de închisoare în august 2017. Criticând condamnarea de anul trecut, Freeh a declarat că decizia împotriva lui Popoviciu nu este „susținută nici de fapte, nici de lege”.
Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al oraşului New York, a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români, printre care preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, dar şi premierului Viorica Dăncilă, în care cere „verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor’.
În acel document, Rudolf Giuliani își exprimă „îngrijorarea în legătură cu prejudiciul continuu adus statului de drept în România, comis sub pretextul aplicării cu eficienţă a legii’.
George Maior, actual ambasador al României în SUA şi fost director SRI, a declarat, luni, referitor la scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani, că aceasta este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.
„Un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din Statele Unite, nu ştiu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea este expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar’, a spus Maior.
FOTO: EPA
Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și ce candidați sunt pe listele partidelor!