Adresându-se Senatului, Conte a încercat să obţină sprijin politic pentru măsura preconizată, deşi guvernul poate teoretic să o adopte fără susţinerea Parlamentului.

”Trebuie să fim conştienţi că încetarea (stării de urgenţă) ar paraliza întregul sistem de protecţie şi prevenire construit în ultimele luni grele”, a avertizat prim-ministrul.

Starea de urgenţă în Italia ar urma să expire vineri, iar Conte ar dori prelungirea până în octombrie. El s-a declarat însă deschis la alte sugestii din partea Parlamentului.

Autorităţile italiene folosesc starea de urgenţă pentru a permite acţiuni rapide şi evitarea birocraţiei în caz de calamităţi naturale, cum ar fi cutremurele, sau în caz de crize sanitare. În ultimele luni, premierul s-a prevalat de atribuţiile suplimentare pe care le deţine în acest context pentru a lua decizii importante, cum ar fi interdicţiile de circulaţie, fără a le trece prin Parlament.

Lideri din opoziţie – de exemplu Matteo Salvini, fost ministru de interne şi vicepremier, din cadrul formaţiunii Liga – şi experţi în domeniul juridic s-au pronunţat împotriva prelungirii propuse, susţinând că este o încălcare a drepturilor civile.

Vârful crizei provocate de coronavirus a fost atins în Italia în martie şi aprilie; în ultimele săptămâni, situaţia s-a ameliorat, dar există încă temeri privind posibilitatea unui al doilea val al epidemiei. Până acum, în ţară s-au înregistrat aproape 247.000 de cazuri şi peste 35.000 de decese după infectarea cu virusul care provoacă COVID-19, conform datelor actualizate marţi de Ministerul Sănătăţii. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News