• Libertatea a intrat în posesia unui document intern secret, realizat de oficialii TVR în ceea ce privește modul în care postul public condus de Doina Gradea e gata să organizeze selecția națională a concursului Eurovision
  • Este pentru prima dată în istorie când cei din TVR încredințează alegerea reprezentantului apelând la o casă de discuri: Global Records, companie ce lucrează cu Inna, Delia, Antonia sau Irina Rimes
  • „Întâi alegem vocea, apoi vom decide melodia. Trebuie să nu cânte după ureche și să aibă o prezență online peste medie”, e una dintre cerințele candidatului perfect
  • „Sumele care au fost vehiculate în jurul proiectului nu sunt destinate Global Records și nici administrate de Global Records, ci sunt îndreptate în totalitate către organizarea acestei competiții de către TV”, spune Lucian Ștefan, CEO Global Records.

Surse din interiorul Televiziunii Române au dezvăluit în
exclusivitate pentru Libertatea: „Actualul proiect
își propune să abordeze o altă formulă decât cea clasică, selecționând mai
întâi vocea și apoi cea mai potrivită melodie pentru aceasta! Întrucât în
ultimii ani a fost foarte evident că varianta de selecție nu este una
câștigătoare, au fost situații de interpret bun cu piesă proastă sau interpret
slab cu piesă bună, propunem o variantă care a funcționat în alte țări ce au
trecut la rândul lor prin perioade de criză”.

Contract pentru Global Records

„O voce și un cântec pentru România” este deviza sub care se va disputa Selecția Națională, iar sursele Libertatea au dezvăluit că oficialii postului public vor să lucreze direct cu Global Records!

Logo-ul ediției de anul acesta a Eurovisionului

„Compania asigură vocile cu reprezentare a României, implică echipa de producție și prezintă o garanție pentru ceilalți producători participanți la sesiunea de creație. Asigură colaborarea propriei echipe de influenceri, cei mai valoroși din România în promovarea piesei ce va reprezenta România. Realizează videoclipul piesei ce va reprezența țara! Profilul reprezentantului este să nu cânte după ureche, să fie cooperant, dedicat proiectului, să aibă o prezență online peste medie”, mai spun cei care pun la cale noul proiect Eurosivion în România.

Cum a prezentat TVR ieri printr-un comunicat noul format al show-ului?

„Selecția în vederea Finalei Naționale se concentrează, într-o primă fază, pe identificarea celei mai reprezentative voci, evaluată de către o comisie de specialitate pe baza unor criterii precum abilităţile vocale, interpretarea, empatia muzicală, expresivitatea”, se arată în comunicat.

Practic, au ascuns că a încredințat alegerea candidatului unei case de producții!

Până acum concurenții plăteau

Pentru acest contract, TVR le oferă celor de la Global Records, 69.000 de euro. Practic, este pentru prima dată când postul public plătește pentru alegerea unui câștigător. Și, mai mult, ar fi pentru prima dată când concurenții nu plătesc.

Acum doi ani fiecare participant la Selecția Națională a plătit înscrierea, iar cei care ajungeau în fazele eliminatorii achitau pentru absolut tot: pornind de la folosirea fumului sau a altor efecte speciale care să le aducă un plus în fața fanilor și al juriului. Nu mai vorbim de costume, coregrafii, scenariștii sau alte persoane care făceau parte din show.

Doina Gradea, atenționată!

Doina Gradea, presedintele – director general al SRTv / Hepta

Surse din interiorul postului public au dezvăluit pentru Libertatea motivele acestei alegeri:

„Credibilitate, o voce bună și un sound modern pe scena de la Rotterdam, o bună vizibilitate online în România și în Europa, campanii de susținere. În perioada 18 mai – 6 iulie 2019, aproximativ 24% din muzica difuzată pe radio a fost semnată de Global Records”.

Totuși există și motive de îngrijorare pentru această decizie.

„Colaborarea în mod explicit cu Global poate fi motiv de contestații dacă acest lucru nu este gestionat de la început ca o asumare a deciziilor TVR, pentru Eurovision 2020”, i-au spus responsabilii de proiect, Doinei Gradea, șefa postului public.  Dar cei din TVR au anunțat ieri: „Prin noul proiect ales pentru această ediţie, România se aliniază ţărilor care au folosit şi folosesc un mecanism similar, cu rezultate remarcabile în mod frecvent”.

Defalcarea
bugetului de 69.000 de euro

  • 30.000 de euro – drepturile de autor
  • 15.000 de euro – cazare compozitori, soliști, tehnicieni, scenarist, operator, editor, șoferi
  • 10.000 de euro – masă
  • 5.000 de euro – achiziții grafică
  • 3.000 de euro – onorarii (juriu, prezentator, scenarist)
  • 2.000 de euro – ședința foto
  • 1.500 de euro – hard discuri + casete
  • 1.500 de euro – diurna TVR (2 operatori, 1 asisten, 1 sunetist, 2 editori, 1 producător, 1 redactor, 1 regizor, 1 șofer)
  • 1.000 de euro – transport

Global Records: ”Lucrăm pro-bono ca să ne reprezentam țara cât mai bine la nivel internațional”

„Eurovision este cea mai mare competiție din lume dedicată muzicii. Global Records a acceptat propunerea TVR de a colabora pentru alegerea reprezentantului României la Rotterdam și se implică fără niciun fel de remunerație în tot procesul dedicat selecției naționale.” a transmis redacției Lucian Ștefan, CEO Global Records.

„Este o onoare pentru noi să reprezentăm România la cel mai înalt nivel, iar acesta a fost și principalul motiv pentru care am dat curs invitației Televiziunii Naționale. În acest moment, ne gândim doar la cum și ce putem face să reprezentăm România la Rotterdam cu cel mai bun artist, cea mai bună piesă și cel mai bun show. Pentru ca acest lucru să se întâmple, am pus și punem la dispoziția TVR toate resursele noastre și expertiza din industria muzicală. Totul pentru a ne reprezenta cât mai bine țara la nivel internațional, fără a pretinde costuri din partea organizatorului”, a completat acesta.

”Sumele care au fost vehiculate în jurul proiectului nu sunt destinate Global Records și nici administrate de Global Records, ci sunt îndreptate în totalitate către organizarea acestei competiții de către TVR, Global Records neavând nicio implicare în distribuirea acestor costuri. Totodată, această declarație poate fi probată și contractual, pentru veridicitatea informațiilor”, a mai declarat Lucian Stefan, CEO Global Records.

 
 

Urmărește-ne pe Google News