„Stăm câte 7-8 ore fără curent. Ne bucurăm de 2-3 ore de energie electrică, apoi iarăși vin peste noi întunericul și frigul. Zilnic, autoritățile schimbă graficul de întreruperi ale furnizării energiei electrice. După noi bombardări din partea Rusiei, problemele devin tot mai grave. Oamenii își golesc congelatoarele, revin la conservarea cărnii la borcan, își aduc aminte de rețetele buneilor noștri. Unii regretă la sate că au renunțat la sobele și cuptoarele vechi”, povestește pentru Libertatea Victor, din regiunea Odesa.
În acest context, un generator le poate aduce ucrainenilor o mică doză de normalitate, cu toate că energia electrică produsă de acesta este 10-15 ori mai scumpă.
Intermediarii cumpără generatoare din România și le vând cu 200-300% mai scump
Pentru a le ușura puțin viața cetățenilor, Kievul a renunțat la taxele vamale pentru importul generatoarelor de curent electric. Totuși, pentru că bărbații nu pot părăsi țara, iar femeile nu prea se pricep la tehnică, magazinele din România sunt golite de intermediari, susține pentru Libertatea economista Aliona Soponaru din Cernăuți.
Ea arată că 70% din generatoare sunt aduse de intermediari din România, Polonia și alte state și vândute la un preț de 2-3 ori mai mare. Din acest motiv, unii au venituri enorme chiar și în perioada războiului.
„Apar și multe alte probleme. Nu avem specialiști în Ucraina care pot să repare generatoarele, să le conecteze corect, garanția lor nu este valabilă pe teritoriul ucrainean, multe echipamente se strică pentru că nu au fost folosite corect. Au fost aduse în țară generatoare cu probleme și vândute oamenilor fără niciun act fiscal”, analizează specialistul situația din Ucraina.
Surse neîntreruptibile, generatoare și acumulatoare staționare – la mare căutare
După 8 atacuri masive cu rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene, autoritățile au anunțat că 45-50% din rețeaua electrică nu mai funcționează. În Ucraina au început să fie la mare căutare echipamentele care înlocuiesc temporar energia electrică centrală.
„Toți caută surse neîntreruptibile, generatoare și acumulatoare staționare. Acestea sunt necesare pentru menținerea funcționării centralelor pe gaz în gospodării sau a frigiderelor și congelatoarelor în magazine. Majoritatea sunt aduse din afară. Cine are posibilitate să plece în statele vecine le caută la un preț mai mic. Dar și acolo, magazinele au fost practic golite de intermediari”, arată Aliona Soponaru.
Zgomotul generatoarelor întrerupe liniștea nopții la sate
„După ce este întrerupt curentul electric, zgomotul generatoarelor pornite concomitent întrerupe liniștea din sat. Dispare internetul, curentul, uneori și semnalul de telefonie mobilă. Te simți izolat total de lume. Nu știi ce se întâmplă în jur – este un sentiment cu care trebuie să te obișnuiești”, susține Sergiu, din raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți.
Tânărul adaugă că nu toți au posibilitate să-și cumpere generatoare sau combustibil în cantități mari. De aceea, oamenii pun în case lumânări și caută haine mai groase.
Ziua în care toate reactoarele nucleare din Ucraina au fost oprite
La 23 noiembrie, după atacul masiv cu rachete, pentru prima dată în istoria Ucrainei, toate reactoare nucleare au fost oprite. În acea zi, potrivit presei de la Kiev, Rusia și-a confirmat statutul de terorist nuclear. Specialiștii ucraineni atrag atenția că riscul unui colaps total al sistemului electric al Ucrainei este destul de mare.
Inginerul ucrainean în energetică de origine română Daniel Mecineanu a declarat pentru Libertatea că în orașele mari din Ucraina va fi imposibil de locuit, dacă rușii vor continua să distrugă sistemul energetic.
El arată că bombardarea de către Rusia a unor substații de lângă două centrale nucleare din vestul Ucrainei „reprezintă semnale îngrijorătoare”. „Riscul unor explozii la cele două centrale nucleare din vestul Ucrainei este identic cu cel de la centrala din Zaporojie. Deocamdată, specialiștii ucraineni se descurcă, însă riscul nu poate fi neglijat. Moscova joacă acum cu noi ruleta rusească”, a menționat Daniel Mecineanu.