Medicii veterinari din Iași se plâng de faptul că primesc zilnic zeci de cereri de la persoane care vor să cumpere Ivermectină. Cei care nu au reușit să rețină numele, întreabă direct: „aveți pastile mici pentru paraziți?”, după cum sunt descrise acestea în mediul online.
Cum medicamentul se eliberează strict pe rețetă, după consultarea animalului în cauză, medicii spun că oamenii au ajuns să folosească tot felul de tertipuri: spun că au un câine bolnav acasă, că au mai folosit pentru oi și a fost bun etc.
Doritorii sunt trimiși acasă, pentru că medicamentul se eliberează exclusiv pentru animale și nu este menit consumului uman.
„Este avizat doar pentru folosirea în domeniul veterinar. Bineînțeles că noi, ca medici veterinari, nu avem competența de a recomanda un medicament pentru uz uman. E un medicament care se comercializează doar pe baza de rețetă, emisă de către un medic veterinar, în urma unui consult al animalului respectiv. La noi, doar astăzi cred că mai mult de jumătate dintre persoanele care au deschis ușa ne întrebau despre asta”, a declarat Vlad Gugleș, medic veterinar din Iași.
O situație similară s-a produs și în farmaciile veterinare din Teleorman, scrie Hotnews.
Tratează râia la animale
Specialiștii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași au explicat pentru Libertatea că medicamentul respectiv se folosește pentru tratament antiparazitar la oameni doar în SUA.
Europa și, implicit, România, nu au autorizat utilizarea acestuia pentru oameni.
„Într-adevăr Ivermectina este un antiparazitar de uz veterinar pe care îl folosim pentru prevenția și tratamentului diverșilor paraziți, e sub formă de soluție injectabilă și drajeuri pentru animale și are un spectru destul de larg. În mod legal, el nu poate fi prescris la om în România, nefiind o formă farmaceutică dedicată omului. Sunt o serie de studii clinice și de laborator în lume care arată că este inhibată multiplicarea virusului (COVID-19 – n.r.) în celule în laborator”, a declarat prof. dr. Mihai Mareș, decanul Facultății de Medicină Veterinară.
Acesta a precizat că medicamentul poate fi toxic dacă este luat în doze mari, dar are o marjă de siguranță astfel încât poate fi administrat la animale fără să apară probleme. Între altele, el este administrat pentru tratarea scabiei (râia) la anumite rase de câini.
Profesorul atrage atenția că utilizarea acestui medicament de către oameni pot de alergii și șoc anafilactic.
„Descurajez total automedicația”
„Nu e toxic, general vorbind, nu ajunge cineva la UPU dacă ia pastiluțele alea, dar nu poate fi folosit. Descurajez total automedicația, un om nu se poate duce de capul lui să cumpere Ivermectină să își administreze, mai ales că are un dozaj aparte: o pastilă funcționează pentru 15 kilograme de masă, se fac unele rotunjiri în funcție de greutate, care trebuie luate într-un anumit fel. Nu e la fel de simplu ca la o aspirină, o iei și gata”, a completat prof.dr. Mihai Mareș.
Avertisment în SUA împotriva utilizării Ivercmentinei în tratarea COVID-19
Speculații privind utilizarea Ivermectinei în tratarea COVID-19 datează de la mijlocul anului trecut. Primele cercetări pe subiect au apărut în Australia, unde studiile de laborator au arătat că acesta ar fi eficient în a inhiba receptorii virusului și a-l împiedica să se multiplice în organism.
Ulterior, în SUA, la începutul lunii decembrie, au fost publicate o serie de studii care argumentează că Ivermectina, luată la începutul bolii, până ca infecția cu SARS-COV-2 să se agraveze, ar reduce șansele pentru crearea unei forme severe.
Specialiștii sunt însă unanimi când afirmă că este prea devreme de tras o concluzie, pentru că studiile efectuate sunt momentan doar observaționale și pe eșantioane irelevante.
Inclusiv FDA, autoritatea care reglementează uzul medicamentelor în SUA, are un avertisment publicat pe site pe data de 16 decembrie în care descurajează oamenii să folosească preventiv sau ca tratament a COVID-19 Ivermectina.
„Nu există o autorizare de urgență pentru folosirea Ivermectinei în SUA pentru prevenirea și tratarea COVID-19. Deși există unele utilizări autorizate pentru Ivermectină la animale și oameni, nu este un medicament aprobat pentru prevenirea sau tratarea COVID-19”, se precizează pe siteul FDA.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro