La precedentele alegeri parlamentare, PD a adunat doar vreo 15% din voturi. Acum, sondajele il trec de 40%. De unde si pana unde aceasta crestere cvasineverosimila? Prezenta de peste doi ani in Guvern a ministrilor PD n-a stralucit. La plecare, in aprilie, Transporturile (mai ales cele rutiere) erau la pamant. Monica Macovei n-a asigurat Justitiei noile coduri, iar Parchetului i se restituie acum pe banda rulanta dosare intocmite anapoda atunci. La Integrare europeana, Anca Boagiu n-a fost in stare sa preseze pentru indeplinirea conditiilor de accesare a fondurilor UE. Adrian Videanu a dus Capitala in haos. Nici in opozitie, dupa excluderea din Cabinet, PD n-a avut o prestatie clara si pragmatica, de interes national. Cu exceptia catorva galagiosi, care cara prin televiziuni doar ideile prezidentiale, PD nu are un grup de lideri puternici prin ei insisi. Nici barem un presedinte solid si coerent.
Pentru ca Emil Boc sau nu emite personal idei, sau si le schimba dupa cum bate vantul din Deal. Ori isi pune palariuta cu pana si, euforizat de sondaje, zboara cu balonul sau dirijeaza fanfara de promenada la Cluj.
Cred ca PD chiar isi imagineaza ca procentele i se cuvin pentru merite proprii. Viseaza chiar sa devina un soi de partid-stat. E posibil sa aiba si zvacniri intime, iute reprimate, de copii inca neemancipati de sub imperiul, oricat de convenabil, al tatucului. Traian Basescu insa e perfect constient ca aceasta creatie gonflabila, fara protectia sa nedisimulata, s-ar duce in jos, s-ar dezumfla ca o gogoasa infuriata, dar fara miez. De aceea, ii transfera fara reticenta capitalul sau de certa popularitate. Exista insa si posibilitatea ca alegatorii, acum sau in 2008, sa vada ca-i vorba de o imensa cacealma electorala.