Ingrediente: 550 g făină, 25 g drojdie proaspătă, 150 ml lapte, 2 ouă mari, 100 g zahăr, 80 g unt, un praf de sare, 1 linguriţă coajă rasă de lămâie, 1 linguriţă coajă rasă de portocală,
1 lingură esenţă de vanilie.
Preparare gogosi pufoase:
Se cern 500 g făină în castron adânc, se face o gropiţă în mijloc şi se pune drojdia amestecată cu puţin lapte cald. Se lasă să crescă circa 10 minute. Între timp se bate ouăle cu zahărul şi aromele, iar untul se topeşte şi se amestecă cu laptele. Se toarnă acest amestec (călduţ) peste făina cu drojdie, se adaugă sarea şi se frământă adăugând, dacă mai este nevoie, restul de făină.
Se frământă circa 10 minute, până când aluatul este moale şi se dezlipeşte de pe mâini. Se acoperă castronul cu un şervet de bucătărie şi se lasă coca să dospeasca în jur de o oră, la loc cald.
Când aluatul şi-a dublat volumul, se pune pe masa de lucru, pe un pat subţire de făină. Se întinde cu făcăleţul, până când se obţine o foaie compactă, de cca 5 mm grosime şi se decupează cu gura unui pahar gogoşile. Se acoperă din nou cu şervetul şi se mai lasă vreo 30 de minute să crească.
Se prăjesc gogoşelele în baie de ulei, reglând focul ca să nu se ardă deasupra şi să rămână necoapte în interior. Se scot pe serveţele absorbante şi se pudrează cu zahăr.