E un fenomen. Un șir de evenimente care s-au succedat și mai rapid în decembrie, în ciuda zăpezii care a căzut în ținuturile de dincolo de granița de nord a României.

Pe 6 decembrie presa de limba ucraineană din Cernăuți, citând Serviciul Frontierei de Stat, a relatat despre reținerea a 14 cetățeni ai Ucrainei care încercaseră, cu un weekend în urmă, să ajungă pe teritoriul României sau în Republica Moldova.

Bărbați din regiunile ucrainene Ivano-Frankivsk și Harkov au vrut să treacă frontiera de stat în raionul Vijnița prin munții înzăpeziți. Ei au ales un drum de munte periculos pentru viața lor pe timp de iarnă. Zona montantă este acoperită cu un strat de zăpadă de 30-45 de centimetri, iar temperatura aerului este de minus 10-12 grade Celsius. Bărbații cu degerături nu au reușit să treacă frontiera de stat, fiind transportați la spital.

Alți 11 bărbați despre care au anunțat autoritățile au încercat să ajungă weekendul trecut în România prin pădurile localității bucovinene Crasna sau în Republica Moldova prin comuna Mămăliga. Autoritățile publică de fiecare dată fotografii cu acești bărbați, subliniind că ei sunt indiferenți față de soarta țării lor.

Imobiliare.ro: Chiria medie a ajuns la 550 de euro pentru un apartament de două camere. Studenții scumpesc piața cu 20%
Recomandări
Imobiliare.ro: Chiria medie a ajuns la 550 de euro pentru un apartament de două camere. Studenții scumpesc piața cu 20%

11 bărbați s-au înecat în râul Tisa    

Potrivit informațiilor oficiale, grănicerii ucraineni au identificat pe 2 decembrie al unsprezecelea bărbat înecat în râul Tisa din regiunea Transcarpatia în timpul trecerii ilegale a frontierei de stat. Numărul victimelor ar putea fi mult mai mare. Grănicerii susțin că bărbații din diverse regiuni ajung în Transcarpatia sau la Cernăuți, oferind o sumă de bani unor intermediari care îi ajută să treacă frontiera.  

CEALALTĂ FAȚĂ A RĂZBOIULUI. Bărbații ucraineni din Bucovina și Transcarpatia caută soluții disperate pentru a fugi din țară prin râurile și pădurile de la graniță: „Ei se gândesc la copiii lor, nu la geopolitică”
Doi polițiști de frontieră salvează de la înec un ucrainean care încearcă să traverse ilegal râul Tisa

Ei sunt aduși la râu pe timp de noapte și informați ce să facă după ce ajung pe teritoriul României. Deseori, bărbații nu știu cât de greu este să înoți în râul Tisa pe timp de noapte, în apă rece. Intermediarii le interzic bărbaților să le povestească rudelor cum anume și prin ce localitate vor ajunge pe teritoriul UE pentru a nu fi deconspirați. Bărbații sunt lăsați unul la unul cu apele neliniștite, tulburi și reci ale râului. Adâncimea Tisei ajunge până la 2,5 metri, iar lățimea – până la 80 de metri.

Subiecte Istorie BAC 2024, sesiunea de toamnă. Ce le-a picat elevilor la proba obligatorie a profilului la Bacalaureat
Recomandări
Subiecte Istorie BAC 2024, sesiunea de toamnă. Ce le-a picat elevilor la proba obligatorie a profilului la Bacalaureat

Libertatea a fost luna trecută în satele din Maramureș în care ucrainenii au trecut Tisa înot și a relatat povestea unei astfel de familii.

CEALALTĂ FAȚĂ A RĂZBOIULUI. Bărbații ucraineni din Bucovina și Transcarpatia caută soluții disperate pentru a fugi din țară prin râurile și pădurile de la graniță: „Ei se gândesc la copiii lor, nu la geopolitică”
Granița cu Ucraina, marcată de Tisa în localitatea Bocicoiu Mare | Foto: Raul Ștef

Blocați în șomaj și sărăcie

Presa ucraineană a informat săptămânal în ultimele 10 luni despre diverse încercări atipice ale bărbaților de a ieși din țară: unii s-au ascuns în portbagajul mașinii, alții au prezentat documente false sau au mituit vameșii.  

Potrivit unui studiu, motivația bărbaților care încearcă în diferite moduri să părăsească Ucraina nu este neapărat determinată de indiferența față de eforturile armatei de a-și apăra țara. O mare parte dintre bărbații din regiunile vestice ale Ucrainei munceau pe teritoriul UE, iar soțiile și copiii lor se aflau acasă. Ei trimiteau regulat bani familiei, neavând un loc de muncă bine plătit și stabil în țara lor. După 24 februarie a.c., acești bărbați au rămas blocați în țară. Neavând un loc de muncă, familiile au început să cheltuiască ultimii bani agonisiți. Sărăcia a intrat în casele lor.

Subiecte Matematică BAC 2024, sesiunea de toamnă. Ce le-a picat elevilor la proba obligatorie a profilului la Bacalaureat
Recomandări
Subiecte Matematică BAC 2024, sesiunea de toamnă. Ce le-a picat elevilor la proba obligatorie a profilului la Bacalaureat

„Ei se gândesc la copiii lor în primul rând, mai puțin la geopolitică”

„Nu este vorba doar de frica de înrolare, ci de cele mai multe ori de sărăcie. Ucraina nu are nevoie de atât de mulți bărbați în armată. Cred că nici nu îi poate echipa și hrăni pe toți. Cei rămași acasă sunt blocați. A fost întrerupt modul lor obișnuit de viață. Femeile erau acasă, aveau grijă de copii, iar soții trimiteau bani din Germania, Franța, Spania sau Cehia. A venit războiul. Banii s-au terminat. Copiii vor mâncare, gazul sau lemnele trebuie plătite. Ei se gândesc la copiii lor în primul rând, mai puțin la geopolitică”, povestește pentru Libertatea Ciprian, etnic român din regiunea Transcarpatia. 

Tânărul susține că bărbații care încearcă să ajungă în România prin păduri sau prin râuri nu fug neapărat de înrolare, ci sunt goniți de situația economică, de „imposibilitatea de a câștiga un ban acasă”. Ciprian susține că în Ucraina este o rușine pentru un bărbat să nu aibă un venit.

„Dacă sunt prinși, autoritățile îi prezintă pe acești bărbați la televizor ca pe niște trădători de țară. Ei nu sunt trădători, ei pur și simplu vor să asigure viața familiei lor în lipsa altor posibilități în regiune”, menționează etnicul român.

Armata de refacere a Ucrainei

Problema creșterii șomajului și a sărăciei la nivel de țară este recunoscută și de Guvernul de la Kiev, care a lansat în octombrie proiectul „Armata de refacere a Ucrainei”. Cei rămași în țară se pot înscrie la un serviciu temporar de reparare a podurilor, drumurilor, curățarea râurilor și a străzilor pentru o remunerare lunară din partea statului în sumă de 6.700 de grivne (circa 160 de euro).

Potrivit Cabinetului de Miniștri al Ucrainei, proiectul are ca scop să salveze familiile de la sărăcie, oferindu-le un serviciu temporar în contextul blocării bărbaților de vârsta înrolării în țară.

Propunerea Guvernului nu prea se bucură de popularitate din cauza salariului extrem de mic pe fundalul inflației și a creșterii prețurilor. Din aceste motive, pentru mulți bărbați, singura soluție pentru a-și salva familiile de la foame rămâne căutarea unui serviciu în străinătate, unica problemă rămânând ajungerea acolo.

Scheme de corupție la punctele de trecere a frontierei   

Oferind mită la vamă, bărbații reușesc să ajungă pe teritoriul UE. Acest nou tip de corupție este o problemă recunoscută la nivel guvernamental. Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției de la Kiev a atras atenția parlamentarilor și președintelui că șefii punctelor de trecere a frontierei permit bărbaților de vârsta înrolării să părăsească teritoriul Ucrainei pentru o mită de 6.000-12.000 de dolari.

Ei nu sunt înregistrați la vamă ca persoane care au părăsit țara. Deci, juridic, bărbații continuă să se afle pe teritoriul Ucrainei. Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției de la Kiev a solicitat autorităților competente să intervină în această situație și să modifice legislația în domeniu.

Propuneri de legalizare a mitei

Drept reacție, au apărut o serie de propuneri legislative, deocamdată doar la nivel de discuții. Se discută tot mai mult despre necesitatea introducerii unei taxe fixe pentru bărbații care vor să părăsească teritoriul Ucrainei, iar banii să fie transferați pe contul Ministerului Apărării.

Consilierul ministrului economiei, Viktor Andrusiv, a propus să fie stabilită o taxă de 3.000-5.000 de dolari pe care bărbații trebuie să o achite pentru a părăsi o singură dată teritoriul Ucrainei. „Interzicerea totală ne afectează foarte mult. Mulți ani la rând, banii care veneau din afară salvau economia noastră și acum acest lucru este din nou actual”, a spus Andrusiv.

Unii experți militari au susținut această idee, menționând că bărbații nemotivați să lupte nu sunt eficienți și nu pot ajuta apărarea ucraineană, dar ar putea ajuta economia statului.

Pe de altă parte, mai multe voci au criticat pe rețelele de socializare propunerea lui Andrusiv, menționând că cei care au bani se vor simți liberi, iar săracii vor căuta în continuare soluții ilegale de a ajunge pe teritoriul UE – prin păduri, poteci sau râuri.

Goniți de sărăcie în direcția UE, bărbații ucraineni caută în continuare soluții diverse pentru a ieși din țară. Kievul înțelege că este victima propriilor reglementări, însă se teme să deschidă frontierele pentru toți, pentru a nu rămâne fără oameni în contextul războiului care se prelungește.    

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

adidetracia   •   21.12.2022, 21:59

Uite un exemplu de știre. 2 Versiuni: https://en.wikipedia.org/wiki/2014_Odesa_clashes https://mronline.org/2022/05/16/the-once-bright-city-became-gloomy-and-sad/ Să nu luăm în seamă explicația prorusă. Dar poate îmi explici și mie cum întrun oraș rusofon, în care peste 50 la sută din populație sunt ruși, întrun conflict armat mor 2 atenție ”2” , pro euro maidan și 46 de proruși, fără ca procuratura ucrainiană să spună câți au murit împușcați. Membri familiei celor 2 promaidan spuneau unei reportere din Franța că ei nu făceau politică. Tipa crede că ei au fost la locul nepotrivit. Inocenți. Repet asta acțiunea era întrun oraș rusofon. Comisia de anchetă .... ca la noi când câini puteri ne-au gazat doar pentru că eram din diaspora- nu a făcut nimic concret. Morții cu morții și vii cu funcțiile publice. Despre asta vreau să aud o opinie pertinentă. Pentru că ucrainieni, cunoscuți mie, folosesc cuvântul ”măcel comandat politic” când vorbesc de evenimentul ăsta.

adidetracia   •   21.12.2022, 20:40

Și de ce nu vorbiți și de ucrainieni de etnie rusă ce nu numai că nu vor să se întoarcă în Ucraina, dar nici nu vor să discute cu alți ucrainieni? De ce nu spuneți de morții proruși din teatrul din Odesa? Dacă vreți să fiți obiectivi explicați de ce sa produs schisma în Ucraina. Că e război știm cu toții, dar de ce caută etnicii ruși să fugă de acolo, să se unească cu Rusia, să lupte împotriva familiilor lor ce sunt ProZelinscky, eu nu înțeleg. Îi întâlnesc zilnic prin diverse șantiere, vorbind prea puțină engleză ca să poți discuta cu ei, și la întrebarea ” de ce? ” răspunsul e invariabil: Ucraina bushit. Fie că sunt de etnie rusă fie ucrainieni. Și dintre ei, ucrainienilor pare să le fie rușine să vorbească cu rușii. Despre asta e normal să ne informați. Eu devin prorus deoarece voi ( și nu numai voi presa din România ) nu informați coerent. Și dacă cineva lasă impresia că ascunde ceva, eu din instinct consider că adevărul e altul....

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Un bărbat din București a murit ars de viu după ce a pornit aerul condiționat. Greșeala pe care o fac mulți români
Știrileprotv.ro
Un bărbat din București a murit ars de viu după ce a pornit aerul condiționat. Greșeala pe care o fac mulți români
Primele imagini cu Anca Țurcașiu alături de iubit: „Am lângă mine un om drag, la fel de liber ca și mine, care face din viața mea una minunată"
Viva.ro
Primele imagini cu Anca Țurcașiu alături de iubit: „Am lângă mine un om drag, la fel de liber ca și mine, care face din viața mea una minunată"
Ultima poză cu Alain Delon, publicată chiar de fiica lui, a strânit controverse: „De ce îl arătați? Lăsați-l în pace”
Libertateapentrufemei.ro
Ultima poză cu Alain Delon, publicată chiar de fiica lui, a strânit controverse: „De ce îl arătați? Lăsați-l în pace”
Orașul care are peste 11.000 de ani. Este menționat și în Biblie
FANATIK.RO
Orașul care are peste 11.000 de ani. Este menționat și în Biblie
„Cea mai controversată minge de meci din istorie”. Inclusiv Novak Djokovic a izbucnit după ce a văzut imaginile: „O rușine, suntem ținuți în «beznă»!”
GSP.RO
„Cea mai controversată minge de meci din istorie”. Inclusiv Novak Djokovic a izbucnit după ce a văzut imaginile: „O rușine, suntem ținuți în «beznă»!”
Cele 5 sfaturi pentru a opri căderea părului. Primul este cel mai important
FANATIK.RO
Cele 5 sfaturi pentru a opri căderea părului. Primul este cel mai important
Cel mai tatuat bărbat renunță la tatuaje. Cum arată după două sesiuni de îndepărtare a desenelor cu ajutorul laserului. Avea trupul acoperit în proporție de 96%
Unica.ro
Cel mai tatuat bărbat renunță la tatuaje. Cum arată după două sesiuni de îndepărtare a desenelor cu ajutorul laserului. Avea trupul acoperit în proporție de 96%
"I told you. Stupid...". De aici a pornit conflictul de amploare la Sepsi! Fotbalist luat de gât şi tumefiat de colegul său, într-o criză de nervi | EXCLUSIV
Orangesport.ro
"I told you. Stupid...". De aici a pornit conflictul de amploare la Sepsi! Fotbalist luat de gât şi tumefiat de colegul său, într-o criză de nervi | EXCLUSIV
România se topește sub valul de căldură. Județele vizate de avertizare cod roșu de caniculă
Observatornews.ro
România se topește sub valul de căldură. Județele vizate de avertizare cod roșu de caniculă
Horoscop 20 august 2024. Leii ar putea primi vești neliniștitoare în legătură cu anumite proiecte la care lucrează, cu finanțarea lor
HOROSCOP
Horoscop 20 august 2024. Leii ar putea primi vești neliniștitoare în legătură cu anumite proiecte la care lucrează, cu finanțarea lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI