Libertatea vă prezintă principalele alternative pentru momentele când serviciile Google nu funcționează sau merg cu probleme.
Unde mai poți căuta lucruri pe internet
Google este cel mai mare motor de căutare din lume, iar folosirea acestuia este atât de extinsă că ”to google” a devenit sinonim cu a căuta informații pe internet.
În cazul în care Google cade, principala alternativă este Bing, motorul de căutare de la Microsoft.
Alte servicii mai mici sunt Yahoo, AOL – ambele deținute de operatorul de telefonie american Verizon, Ask.com – aflat în proprietatea holdingului american IAC sau DuckDuckGo, ultimul punând mai mult accent pe viața privată.
Gmail
În cazul în care Gmail pică, pot fi folosite serviciile Outlook de la Microsoft, dar și Yahoo Mail sau ProtonMail ori iCloud de la Apple.
Google Docs
Cea mai bună alternativă pentru Google Docs este Microsoft Office, însă aceasta costă. Există și programe mai puțin cunoscute, dar gratuite, precum Open Office, Libre Office (trebuie descărcate și instalate) sau Dropbox Paper (online).
Google Meet
În cazul în care folosiți Google Meet pentru teleconferințe, cea mai bună alternativă este Zoom. Din același registru este și Cisco Webex.
Mai pot fi folosite și serviciile WhatsApp sau Facebook Messenger pentru apeluri video, ori Facetime de la Apple. Acesta din urmă funcționează doar între utilizatorii de dispozitive Apple, adică iPhone, iPad, Mac.
De asemenea, mai poate fi folosită ca alternativă Skype de la Microsoft.
În cazul în care doriți alternative pentru chat, acestea sunt Telegram, Signal, Viber, pentru uz personal, sau Slack și Microsoft Teams – în cazul firmelor.
Slack necesită abonament, în vreme ce Microsoft Teams este oferit la pachet cu suita Office.
Google News
În cazul în care folosiți Google News pentru a fi la curent cu cele mai noi știri se poate folosi Yahoo News.
De asemenea, Flipboard are un design ce imită o revistă.
YouTube
YouTube este cel mai mare site video din lume, astfel că dacă acesta pică va fi extrem de greu de înlocuit.
Există însă alternative pentru cei care caută site-uri cu clipuri amuzante, la care să se distreze, 9Gag și Reddit fiind cele mai cunoscute.
De asemenea, mari site-uri video sunt Dailymotion – deținut de grupul francez Vivendi, Metacafe, MySpace, Vimeo – deținut de holdingul IAC.
Platformele Netflix, Hulu, Disney+ sunt cele mai mari din domeniul filmelor. Ultimele două nu sunt prezente oficial în România, dar pot fi accesate prin intermediul unor VPN-uri, adică rețele private virtuale, cu ajutorul cărora puteți seta ca locație o țară în care acestea există.
În fine, Twitch – deținut de Amazon, este cel mai mare site video de gaming.