Gigantul tehnologic american a amânat în iunie lansarea competitorului său pentru ChatGPT, după ce autoritățile din Irlanda au spus că societatea a furnizat insuficiente detalii despre cum va respecta reglementările UE privința vieții private.

De ce Irlanda?

Este vorba de regulamentul GDPR, adoptat din 2018. Autoritatea din Irlanda este cea care reglementează Google în UE deoarece compania americană își are sediul european în Irlanda.

„Google a făcut o serie de modificări înainte de lansare, în special o transparență sporită și modificări ale controalelor pentru utilizatori”, a declarat Graham Doyle, comisar adjunct al autorității de reglementare și purtător de cuvânt al instituției.

Transparență și control

Oficialii Google au spus înainte de lansare că Google a îmbunătățit Bard cu noi funcții pentru a spori „transparența”, „controlul” și „alegerea” pentru utilizatori.

Utilizatorii vor putea ști cum sunt folosite informațiile lor, să renunțe la anumite utilizări și să controleze ce conversații cu Bard sunt salvate sau șterse de Google.

Interfața cu utilizatorul a fost ajustată pentru a integra un nou „hub de confidențialitate”.

Bard devine disponibil în peste 40 de limbi, inclusiv arabă, chineză, hindi, germană și spaniolă, au spus oficialii Google.

ChatGPT, principalul concurent al Bard, a fost interzis temporar în Italia din cauza temerilor privind datele personale.

ChatGPT este acum investigat în mai multe țări, precum Spania și Germania.

Atenție la informații!

Informațiile produse de chatboții digitali precum Bard și ChatGPT pot fi în mare parte incorecte, iar aceasta este o altă critică adusă companiilor ce lansează produse de inteligență artificială.

Spre exemplu, Libertatea l-a întrebat pe Bard cine este Marcel Ciolacu, iar acesta a spus că este primul premier al României născut după 1989.

După ce i-a fost atrasă atenția că este greșit, acesta a cerut scuze și a arătat în mod corect că Ciolacu este născut în anul 1967.

De asemenea, în același răspuns, Bard a spus că Ciolacu a fost președinte al Camerei Deputaților din 2016 până în 2020.

Abia în 2019 a fost ales Ciolacu președinte al Camerei, după condamnarea la închisoare a lui Dragnea.

Ciolacu a ajuns din nou președintele Camerei Deputaților între noiembrie 2021 și iunie 2023, când a devenit premier, iar pesedistul Alfred Simonis l-a succedat la șefia Camerei inferioare a Legislativului.

Bard, despre premierul Marcel Ciolacu

Un răspuns greșit dat de Bard la prezentarea sa, în februarie 2023, a dus la evaporarea a 100 de miliarde de dolari din capitalizarea Google.

Întârzieri și anulări

Decizia Google din iunie de a amâna lansarea Bard în UE este un exemplu al companiilor americane care încep să aibă rețineri atunci când este vorba de lansarea unor produse în blocul comunitar.

Meta, compania-mamă a Facebook, a lansat recent aplicația Threads ca un rival pentru Twitter, dar a renunțat să ofere platforma în UE, din cauza incertitudinilor privind Digital Markets Act, care reglementează concurența corectă pe piețele digitale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News