Mai precis, autoritatea franceză a considerat că Google a ignorat o decizie din luna aprilie 2020, prin care i se cerea să negocieze „cu bună credinţă” cu editorii de presă şi cu agenţiile de ştiri pentru a afişa părţi din articolele lor pe serviciul Google News.
„Sancţiunea de 500 de milioane de euro ia în calcul gravitatea excepţională a încălcărilor observate, precum şi faptul că atitudinea Google a condus la noi întârzieri în aplicarea legii”, a declarat preşedintele Autorităţii pentru concurenţă din Franţa, Isabelle de Silva.
Aceasta a adăugat că este vorba despre cea mai mare amendă acordată până acum de Autoritatea pentru concurenţă din Franţa pentru nerespectarea uneia dintre deciziile sale.
Gigantul american are la dispoziţie două luni pentru a veni cu propuneri pentru a despăgubi editorii şi agenţiile de presă pentru utilizarea conţinutului lor, în caz contrar fiind pasibil de o amendă de până la 900.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere.
Disputa dintre Google şi proprietarii de ziare şi agenţiile de presă este una de durată. Editorii europeni cer de mai mulți ani organismelor de reglementare să contracareze puterea Google, care i-a permis să atragă venituri din publicitate în valoare de miliarde de euro.
În anul 2019 au fost înregistrate plângeri în Franţa de către grupuri reprezentând ziare şi reviste precum şi agenţia de presă France-Presse.
Ce este Google News
Google News este un agregator de știri care alege zilnic articolele considerate cele mai relevante dintre cele disponibile pe internet, ale principalilor furnizori de știri, pe baza unui algoritm propriu.
Lansat în 2002, inițial ca un experiment, serviciul este disponibil gratuit, atât pe varianta desktop, cât și pe telefoanele mobile.
„Informațiile de încredere și în timp util ajută oamenii să înțeleagă mai bine lumea din jurul lor și să ia deciziile potrivite”, se arată pe site-ul Google News, care susține că „nu are un punct de vedere editorial”.
„Produsele Google sunt concepute pentru a vă conecta cu o gamă largă de informații și perspective pentru a vă ajuta să vă dezvoltați propriul punct de vedere și să luați decizii în cunoștință de cauză”, mai scriu dezvoltatorii Google News.