UPDATE Ora 18:20 Google România a reacționat după ce compania a fost amendată de CNCD cu 10.000 de lei.
„Atunci când este raportată o problemă pe Google Maps, acționăm pentru a corecta eroarea cât de repede putem. Eroarea semnalată a fost eliminată prompt în acest caz. Așteptăm să primim decizia oficială a CNCD, iar apoi vom evalua următorii pași”, a reacționat Google, într-un comunicat trimis Libertatea.
Conform CNCD, decizia Google București de a nu lua nici o măsură și de a nu informa Google Ireland Limited cu privire la schimbarea denumirii Catedralei Mântuirii Neamului în Catedrala Prostirii Neamului pe aplicația Google Maps reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.
”S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale de 10.000 lei. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi)”, a sunat decizia CNCD.
De asemenea, colegiul director al CNCD obligă partea reclamată să publice un rezumat al hotărârii cu link pe prima pagină a site-ului Google, varianta în limba română, timp de 10 zile. Se recomandă ca în viitor Google București să informeze acționariatul privind situații similare, să traducă codul de conduită și în limba română, totodată să accesibilizeze sistemul de raportare (inclusiv în limba română).
La începutul lunii mai 2020, denumirea “Catedrala Mântuirii Neamului” a fost schimbată pe Google Maps, noul nume fiind “Catedrala Prostirii Neamului”.
Tot în ședința de miercuri, CNCD a adoptat și alte hotărâri.
1. Decizia șoferului de a da jos o elevă de etnie romă din microbuzul școlar, respectiv decizia primarului din comuna Petrăchioaia de a interzice elevei să mai utilizeze microbuzul școlar timp de 30 zile, reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1), art 10 litera g și h, art. 11 alin (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale de 1.000 lei față de șofer și 3000 lei față de primar. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).
2. Segregarea elevilor de etnie romă la nivelul claselor a V-a în școala din Dăgâța, județul Iași, reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate. Față de directorul școlii s-a constatat incidența art. 2 alin. (1), art 11 alin (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată, iar față de Inspectoratul Școlar Județean Iași s-a constatat incidența art. 2 alin. (4), art 11 alin (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale de 2.000 lei directorului școlii și 4.000 lei Inspectoratului Școlar Județean Iași. Colegiul director recomandă elaborarea unui plan de desegregare școlară în județul Iași. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (7 voturi, respectiv 6 voturi pentru amendă și 1 vot împotrivă).
3. Afirmațiile privind caracteristicile etniei rome făcute în mod repetat de un consilier local din municipiul Călărași reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale de 2.000 lei. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (7 voturi).
4. Scandările privind comunitatea maghiară din data de 05.09.2019, cu ocazia meciului de fotbal România – Norvegia, reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale de 5.000 lei față de Federația Română de Fotbal. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi). Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării 17 iunie 2020 București.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro