Într-un caz istoric, un judecător a constatat în august că Google, care procesează 90% din căutările pe internet din SUA, este un monopol ilegal.
Măsurile corective propuse de Departamentul de Justiție au potențialul de a remodela modul în care oamenii găsesc informații pe internet, reducând în același timp veniturile Google și oferind concurenților săi mai mult spațiu de creștere.
„Remedierea integrală a acestor prejudicii necesită nu numai să se pună capăt controlului Google asupra distribuției în prezent, ci și să se asigure că Google nu va putea controla distribuția de mâine”, a anunțat Departamentul Justiției.
Prevenirea monopolului în inteligența artificială
Soluțiile propuse vor viza, de asemenea, să împiedice ca dominația Google din trecut să se extindă la inteligența artificială, aflată în plină dezvoltare, au mai anunțat procurorii.
De asemenea, Departamentul de Justiție ar putea solicita instanței să pună capăt plăților efectuate de Google pentru ca motorul său de căutare să fie preinstalat sau setat ca implicit pe dispozitive.
Google a efectuat plăți anuale – 26,3 miliarde de dolari în 2021 – către companii precum Apple, Samsung și alți producători de dispozitive pentru a se asigura că motorul său de căutare rămâne cel implicit pe smartphone-uri și browsere, menținându-și cota de piață masivă.
Google, care intenționează să facă apel, a declarat într-o postare pe blogul companiei că propunerile sunt „radicale” și spune că acestea „depășesc cu mult problemele juridice specifice din acest caz”.
Google susține că motorul său de căutare a câștigat utilizatorii prin calitatea sa, adăugând că se confruntă cu o concurență robustă din partea Amazon și a altor site-uri și că utilizatorii pot alege alte motoare de căutare ca implicite.
Alphabet, holdingul care deține Google, este a patra cea mai mare companie din lume, cu o valoare de piață de peste 2.000 de miliarde de dolari.
Magazinul de aplicații Google Play, vizat în alt caz
Grupul este supus unor presiuni juridice tot mai mari din partea concurenților și a autorităților antitrust.
Un judecător american a decis luni, 7 octombrie, într-un caz separat, că Google trebuie să deschidă magazinul său de aplicații Google Play pentru o concurență mai mare, inclusiv să facă disponibile aplicații Android din surse concurente. Este vorba de magazinul de aplicații al Epic Games, producătorul jocului Fortnite.
Publicitatea pe net, vizată și ea
Google se luptă, de asemenea, într-un alt caz cu Departamentul Justiției, acesta din urmă urmărind spargerea activității sale de publicitate pe internet.
Ca parte a eforturilor sale de a preveni extinderea dominației Google în domeniul inteligenței artificiale, Departamentul de Justiție a declarat că ar putea cere companiei să pună la dispoziția rivalilor indexurile, datele și modelele pe care le utilizează pentru căutarea Google și pentru funcțiile de căutare asistată de inteligență artificială.
Restricții în licențierea datelor
Alte ordine includ restricționarea încheierii de către Google a unor acorduri care limitează accesul altor concurenți din domeniul inteligenței artificiale la conținutul acestora și permiterea site-urilor să renunțe la utilizarea de către Google a conținutului lor pentru antrenarea modelelor AI.
Google acuză că propunerile ar putea bloca sectorul
Google a declarat că propunerile legate de inteligența artificială ar putea sufoca sectorul.
„Există riscuri enorme ca guvernul să pună degetul pe balanța acestei industrii vitale – distorsionând investițiile, denaturând stimulentele, împiedicând modelele de afaceri emergente – tocmai în momentul în care trebuie să încurajăm investițiile”, a declarat Google.
Departamentul de Justiție este așteptat să depună o propunere mai detaliată la tribunal până la 20 noiembrie. Google va avea șansa de a propune propriile soluții până la 20 decembrie.
Cruciada antitrust
Hotărârea judecătorului Amit Mehta din Washington a reprezentat o victorie importantă pentru autoritățile antitrust, care au inițiat un set ambițios de acțiuni împotriva companiilor mari de tehnologie în ultimii patru ani.
SUA au mai dat în judecată și Facebook, Amazon și Apple, susținând că acestea mențin ilegal monopoluri.
Unele dintre ideile din propunerile Departamentului de Justiție de a destrăma Google au obținut anterior sprijinul concurenților mai mici ai Google, cum ar fi site-ul de recenzii Yelp și motorul de căutare DuckDuckGo.
Yelp, care a dat anterior în judecată Google, afirmă că ar trebui să se ia în considerare separarea browserului Chrome și a serviciilor de inteligență artificială ale Google.
Yelp dorește, de asemenea, să i se interzică Google să acorde prioritate paginilor de afaceri locale ale Google în rezultatele căutărilor.
Procese și în UE
Google are procese și în Uniunea Europeană, dar este puțin probabil ca societatea să se confrunte cu un ordin de separare din partea șefei antitrust a UE, Margrethe Vestager, înainte ca aceasta să părăsească funcția luna viitoare.
Reuters a scris luna trecută că Vestager ia în considerare un ordin pentru a pune capăt practicilor anticoncurențiale ale Google în activitatea sa de publicitate, dar nu va ordona o rupere, așa cum a avertizat anterior.
La începutul acestui an, Google a încercat să pună capăt investigației antitrust a UE cu o ofertă de vânzare a pieței sale de publicitate AdX, dar presa din Europa a respins propunerea ca fiind insuficientă, au declarat pentru Reuters alte persoane care cunosc direct subiectul.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!