În decizia sa din 2019, Comisia Europeană a arătat că Google a abuzat de poziția sa dominantă pentru a împiedica site-urile web să utilizeze alte firme decât platforma sa AdSense care furniza reclame. Practicile pe care le-a considerat ilegale au avut loc între 2006 și 2016.

UE nu a luat în calcul toate circumstanțele

Tribunalul, cu sediul în Luxemburg, a fost în mare parte de acord cu evaluările efectuate în acest caz de autoritatea de concurență a Uniunii Europene, dar a anulat amenda.

„Tribunalul (…) a confirmat majoritatea aprecierilor Comisiei, dar a anulat decizia de a impune Google o amendă de aproape 1,5 miliarde de euro, în special pe motiv că aceasta nu a luat în considerare toate circumstanțele relevante în evaluarea duratei clauzelor contractuale pe care le-a considerat abuzive”, au declarat judecătorii.

Trei amenzi

Amenda AdSense este una din cele trei primite de Google în UE. Investigația a fost demarată după o plângere din partea Microsoft în 2010.

Google a declarat că a modificat contractele în 2016.

Săptămâna trecută, compania Google a pierdut în instanță lupta împotriva unei amenzi de 2,42 de miliarde de euro aplicată pentru utilizarea serviciului său de comparare a prețurilor pentru a obține un avantaj neloial față de rivalii europeni mai mici.

O altă amendă, de 4,34 miliarde de dolari, a fost primită în 2018 pentru obligarea producătorilor Android de a instala aplicațiile și serviciile sale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News