Eugène Viollet-le-Duc a fost un arhitect francez renumit mai ales pentru restaurarea edificiilor medievale, fiind considerat drept unul dintre cei care au pus bazele arhitecturii moderne.
Lucrarea sa, „Entretiens sur l’architecture” (1863), a influenţat direct pe mulți dintre arhitecții curentului „Art nouveau”.
S-a născut în 1814 în Paris , iar educația lui a fost puternic influențată de figura unchiului său Étienne-Jean Delécluze, pictor și critic de artă. În 1830, Eugène Viollet-le-Ducrefuză să intre la Ecole des Beaux Arts și optează pentru o educație practică în biroul de arhitectură a lui Leclerc. Intre 1832-37 întreprinde numeroase călătorii de studiu arheologic în Franța, Italia și Spania. În 1840, Eugène Viollet-le-Duc este însărcinat cu restaurarea catedralei de la Vezeley, va continua cu Notre Dame de Paris, Mont Saint Michel , Pierrefonds.
Eugène Viollet-le-Duc a publicat între 1854-1868, „Dictionnaire raisonné de l’architecture française du XIe au XVIe siècle”, în zece volume. 1863-1872 publică Entretiens sur l’architecture(tradusă în engleză în 1875 ), care va fi considerată actul de naștere al raționalismului și funcționalismului contemporan. În 1863, Eugène Viollet-le-Duc susține un curs la Beaux Arts în care acuză tendițele arhitecturale contemporane ca find lipsite de identitate și de logică : „Artele sunt bolnave, arhitectura moare în mijlocul prosperității”.
În Franța nu a reușit să se impună decât ca restaurator din cauza controlului sever al Academiei însă a avut o influență semnificativă în străinătate, în special în țările care nu au avut o tradiție neoclasică Olanda, Catalunia sau America.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!