Cuprins:
În august, judecătorul Amit Mehta a decis că Google deține un monopol în căutarea online și analizează acum posibile remedii sau sancțiuni. Deși Departamentul de Justiție nu a comentat informația, Google și-a exprimat clar opoziția.
,,Departamentul de Justiție continuă să promoveze o agendă radicală care depășește cu mult problemele legale din acest caz”, a declarat Lee-Anne Mulholland, executiv Google, într-un comunicat citat de BBC.
Propuneri ale Departamentului de Justiție
Pe lângă vânzarea Chrome, se pare că Google va fi solicitat să implementeze noi măsuri legate de inteligența artificială, sistemul de operare Android și utilizarea datelor.
,,Intervenția guvernului în acest mod ar dăuna consumatorilor, dezvoltatorilor și poziției de lider tehnologic a Americii, exact în momentul în care este cel mai necesară”, a adăugat Mulholland, conform sursei citate.
Dominația Google pe piața browserelor și a motoarelor de căutare
Chrome este cel mai utilizat browser la nivel mondial, cu o cotă de piață globală de 64,61% în octombrie, conform Similarweb. În ceea ce privește motoarele de căutare, Google deține aproape 90% din piața globală, potrivit Statcounter.
Judecătorul Mehta a subliniat în hotărârea sa din august că statutul de motor de căutare implicit reprezintă un ,,teren extrem de valoros” pentru Google. Acesta a explicat că un nou concurent ar avea nevoie de miliarde de dolari pentru a concura cu Google în acest domeniu.
Reacția Google la propunerile anterioare
În octombrie, Departamentul de Justiție a menționat că ia în considerare o posibilă divizare a Google. Compania a negat că ar opera un monopol în căutarea online și a avertizat că separarea unor părți ale afacerii sale, precum Chrome sau Android, le-ar distruge.
,,Separarea lor ar schimba modelele lor de afaceri, ar crește costul dispozitivelor și ar submina competiția robustă a Android și Google Play cu iPhone și App Store de la Apple”, a argumentat compania, conform BBC.
Impactul financiar
Veniturile din căutare și publicitate ale Google au crescut cu 10%, ajungând la 65,9 miliarde de dolari, conform ultimelor rezultate trimestriale. CEO-ul Sundar Pichai a menționat că instrumentele de căutare bazate pe inteligență artificială sunt acum accesate de milioane de utilizatori.
Investitorii urmăresc îndeaproape evoluția acțiunilor Google în contextul acestor propuneri ale Departamentului de Justiție. Decizia finală a instanței ar putea avea un impact semnificativ asupra viitorului uneia dintre cele mai mari companii tehnologice din lume.