Google nu va prelua, însă, nicio fabrică, iar HTC va produce în continuare smartphone-uri sub brand propriu, plus căștile de realitate virtuală Vive, realizate alături de producătorul de jocuri Valve.
Tranzacția va da HTC o gură de oxigen și o sumă importantă de bani pentru a se concentra pe viitoarele proiecte. Presa a mai scris de curând că Google ar dori să cumpere HTC, după ce în august compania a fost scoasă la vânzare.
A doua încercare, după Motorola
De asemenea, aceasta ar fi a doua preluare a unui producător de telefoane de către Google, după ce în anul 2011 a preluat Motorola cu 12,5 miliarde de dolari. Ulterior, însă, în 2014 gigantul online a vândut Motorola către Lenovo cu aproximativ 3 miliarde de dolari.
Pe de altă parte, Google a început în ultimii ani să lanseze tot mai multe produse hardware, precum smartphone-urile Pixel, laptopurile Chromebook Pixel, dispozitivul de streaming Chromecast sau boxele inteligente Google Home.
De altfel, Rick Osterloh – șeful diviziei hardware a Google – a condus și Motorola în timpul în care aceasta a fost în proprietatea Google.
Tot în 2014, Google a cumpărat cu 3,2 miliarde de dolari și Nest, un producător de termostate inteligente, detectoare de fum, camere de supraveghere conectate la internet și alte gadgeturi destinate ”casei inteligente”.
Care este motivația Google
Google a realizat că nu mai este îndeajuns să controleze dezvoltarea sistemului de operare Android și a serviiilor online precum Gmail, Google Maps sau Google Docs, mai ales după ce alți giganți din domeniul online sau software, precum Amazon și Microsoft, au început la rândul lor să realizeze produse hardware.
De asemenea, chiar dacă Android are o cotă de piață de aproape 89% din total, Google a fost enervată de personalizarea total diferită pe care producătorii de smartphone-uri și tablete Android o fac asupra dispozitivelor lor.
Spre exemplu, Samsung și LG personalizează extrem de mult interfața Android, iar producătorii chinezi și mai și. Mai mult, există companii care folosesc Android, dar nu instalează niciunul dintre serviciile online ale Google, așa cum este cazul Amazon.
HTC, pe urmele BlackBerry și Nokia
De partea cealaltă, HTC a fost între primii producători de smartphone cu sistem de operare Windows Mobile și Android, iar în anul 2011 era chiar cel mai mare producător de telefoane inteligente din lume. La acel moment, unul din zece smartphone-uri vândute în lume erau HTC. Acțiunile HTC au scăzut cu 94% din 2011 până acum.
Numai că între timp Apple și Samsung au monopolizat zona smartphone-urilor de top, iar grupurile chineze precum Huawei, Oppo, Vivo sau Xiaomi au început să producă smartphone-uri ieftine, dar performante, ceea ce a afectat iarăși vânzările HTC.
De altfel, destinul HTC pare aproape la fel cu cel al altor producători celebri de smartphone-uri, precum Nokia, BlackBerry, Palm și Philips. Aceștia au dispărut de pe piață, iar smartphone-urile produse sub aceste mărci sunt acum realizate de către alte companii sub licență.
Google va lansa noi smartphone-uri Pixel și un Chromebook
Google va lansa două noi smartphone-uri din gama Pixel în data de 4 octombrie, la care se adaugă un nou Chromebook, numit Pixelbook.
Potrivit companiei de cercetare IDC, smartphone-urile Google Pixel au o cotă de piață de mai puțin de 1% la nivel mondial, cu 2,8 milioane de unități vândute.