Google a fost amendată anul trecut de către UE cu 2,4 miliarde de euro pentru abuz de poziție dominantă. După amendă, gigantul a promis că va permite rivalilor să liciteze pentru a plasa reclame în partea superioară a rezultatelor motorului de căutare.

Numai că un grup de 19 competitori ai Google spun că, de fapt, Google nu se supune deciziei europene.

Google îi contrazice și zice că respectă ordinul UE.

Între cei care au semnat scrisoarea se află site-ul britanic de comparare a prețurilor Foundem, a căruir plângere a declanșat inițial investigația europeană.

Cine a depus plângerea

De asemenea, se regăsesc Twenga, din Franța, dar și companii din domeniul călătoriilor, hărților online sau chiar trusturi de presă. Anterior, grupul german Axel Springer a criticat vehement Google.

Aceste 19 companii spun că propunerea Google nu e cu nimic mai bună decât una propusă în perioada în care comisar de Concurență era spaniolul Joaquin Almunia.

Amenda a fost acordată de către daneza Margrethe Vestager. Un purtător de cuvânt al instituției spune că aceasta este conștientă de îngrijorările respective, dar că acum caută feed-back atât de la competitorii Google, cât și de la gigantul american.

Un purtător de cuvânt al Google contrazice cei 19 rivali, spunând că aceștia au acum aceeași șansă de a-și plasa reclamele ca și serviciul său, Google Shopping.

Precedentul Microsoft

Anterior, Comisia Europeană a amendat Microsoft cu 899 milioane de euro în 2008, pe motiv că nu respecta o decizie anterioară. Prima amendă încasată de Microsoft în UE a fost în 2004. O altă amendă, de 561 milioane de euro a fost impusă în 2013, pentru neprezentarea unui balot de browsere alternative la instalarea Windows.

Google poate fi amendată cu până la 5% din media zilnică a cifrei de afaceri dacă nu respectă ordinul UE.

Comisia Europeană mai are în lucru două investigații asupra Google. Una dintre acestea vizează includerea serviciilor Google în sistemul de operare Android, iar alta vizează posibilitatea publicitarilor de a-și exporta datele din sistemele Google.

Zilele trecute, Comisia Europeană a propus instituirea unei taxe pe cifra de afaceri între 1% și 5% pentru giganți ca Google, Facebook și Amazon, după ce mai multe țări europene au devenit nemulțumite de nivelul taxelor plătite de către aceste companii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News