Sistemul analizează scanări ale ochilor pacienților, iar software-ul este capabil să deducă o serie de date, inclusiv vârsta, tensiunea arterială și dacă fumează sau nu.
Aceste informații sunt folosite ulterior pentru a prezice riscul unui eveniment cardiac major, cum ar fi infarctul. Acuratețea tehnologiei este aceeași ca și în cazul celor mai bune metode care există deja.
Algoritmul face însă totul mai rapid și mai ușor. Și nu este necesară nici prelevarea de probe de sânge pentru analize.
Totuși, metoda trebuie testată extensiv înainte de a fi pusă în aplicare în clinici sau spitale.
Informațiile privind noua tehnologie au fost publicate în jurnalul Biomedical Engineering.
Învățare automată
Pentru a antrena algoritmul, Google și Verily au folosit o tehnică numit învățare automată. Mai exact, au folosit datele medicale și scanările oculare pentru 300.000 de pacienți. Împreună cu analiza datelor, rețelele neuronale au putut apoi să găsească tipare, învățând să asocieze scanarea ochilor cu datele necesare pentru a prezice riscul cardiovascular.
Deși ideea de a prezice sănătatea pe baza ochilor sună neobișnuit, trebuie menționat că peretele interior al ochiului este plin de vase de sânge, iar acestea reflectă starea generală de sănătate a organismului uman.
Studiind modul în care acestea apar la cameră sau microscop, doctorii pot deduce tensiunea arterială, vârsta, dacă fumează, indicii care sunt importante pentru a prezice riscul cardiovascular.
Sistemul Google a putut să își dea seama ce pacienți au suferit atacuri de cord sau alte evenimente cardiovasculare în 70% din cazuri. Cel mai bun test în acest moment se numește SCORE și prezice cu 72% acuratețe.
Inteligența artificială, tot mai folosită
Inteligența artificială este tot mai folosită în medicină. Pionier în acest domeniu este grupul american IBM, unde supercomputerul Watson este acum folosit în spitalul Sloan Kettering.
Verily Life Sciences este o subsidiară a Alphabet, holdingul care deține Google. Verily este fosta divizie de tehnologii avansate Google X, din care a fost desprinsă în anul 2015.
Verily este specializată în biotehnologie. Compania a prezentat deja o lentilă de contact capabilă să detecteze diabetul și să măsoare nivelul glucozei, are un parteneriat cu Johnson & Johnson pentru roboți-chirurgi și lucrează la o platformă bazată pe nanoparticule, care să detecteze bolile. Aceasta din urmă este numită Tricorder, ca în Star Trek.
Pe lângă medicină, inteligența artificială este folosită în tot mai multe domenii. Sony tocmai a anunțat că va lansa un serviciu de transport similar cu Uber, bazat pe inteligența artificială.
De asemenea, aceasta este folosită în domeniul mașinilor autonome. Chiar Google are o subsidiară numită Waymo, care deține cea mai avansată tehnologie din domeniul mașinilor care se conduc singure.
Inteligența artificială ar putea duce inclusiv la dispariția limbajului uman și la comunicarea cu ajutorul gândurilor, potrivit cercetătorilor.