Google investește alături de Temasek Holdings, unul dintre cele două fonduri suverane ale statului Singapore.

De asemenea, participă la strângerea de fonduri și compania chinezească Meituan-Dianping, activă în comerțul electronic. Deși necunoscută în Occident, aceasta din urmă a strâns 4 miliarde de dolari în luna octombrie de la mai multe fonduri de investiții și companii de tehnologie, fiind evaluată la 30 de miliarde de dolari.

Go-Jek a început ca o aplicație prin care puteau fi comandate taxiuri-motociclete, dar apoi s-a extins și în sectorul automobilelor și al camioanelor.
Concomitent, compania livrează mâncare. De asemenea, sistemul său de plăți, Go-Pay, crește rapid.

Vin și chinezii

Anul trecut, un alt retailer online chinez, JD.com, al doilea ca mărime din statul asiatic, a investit 100 de milioane de dolari în companie. De asemenea, și gigantul Tencent Holdings, ”Facebook-ul Chinei”, a investit în Go-Jek. De altfel, Tencent este investitor atât în JD.com, cât și în Meituan-Dianping.

”Facebook-ul chinezesc” l-a depășit recent pe cel american în privința capitalizării bursiere, având o valoare de peste 500 de miliarde de dolari.

În fine, între investitorii din Go-Jek se află și fondurile de investiții KKR și Warburg Pincus.

Google virează spre transporturi?

Nu este prima investiție a Google în transporturi. Anterior, Google a investit în Uber, dar între timp a ajuns să se judece cu aceasta.

Google acuză Uber de furt de proprietate intelectuală, respectiv tehnologia mașinilor care se conduc singure. Google este lider mondial în privința acestor sisteme și a înființat Waymo, o companie separată care intenționează să producă mașini autonome. Actualmente, Waymo testează aceste sisteme împreună cu Chrysler.

De asemenea, anul trecut a investit în Lyft, principalul concurent al Uber din SUA și Canada.

În fine, Google deține și aplicația de trafic Waze, cumpărată în 2013 cu 1,15 miliarde de dolari. Waze derulează un program-test în San Francisco prin care oferă utilizatorilor posibilitatea de a chema mașini la comandă, care să le ofere servicii de transport.

Urmărește-ne pe Google News