Informația provine dintr-un raport realizat de către compania de consultanță Bernstein, iar calculele au fost realizate de către analistul Toni Sacconaghi.
Noutatea este faptul că în urmă cu trei ani Google plătea către Apple doar un miliard de dolari anual. Creșterea puternică a sumei vine în contextul în care serviciile online ale Apple au ajuns al doilea generator de venituri, după vânzările de iPhone și peste comercializarea de Mac-uri sau tablete iPad.
De partea cealaltă, și Google a raportat recent o creștere a cheltuielilor cu achiziția de trafic, adică sumele plătite partenerilor.
Cum plățile Google sunt aproape în totalitate profit pentru Apple, ar rezulta că Google produce practic 5% din profitul operațional al Apple din acest an.
Una caldă, una rece
Numai că Bernstein vede atât părți bune, cât și părți proaste în această relație. Apple și Google erau chiar parteneri în 2007, la lansarea primului iPhone, iar președintele Google, Eric Schmidt, era chiar în consiliul de administrație al Apple. Acesta și-a dat demisia, însă, după ce Google a început să dezvolte sistemul de operare Android, care concura direct iPhone.
Ulterior, Steve Jobs a declanșat un război ”termonuclear” împotriva producătorilor de smartphone-uri Android, dând în judecată Samsung, HTC și Motorola.
Sacconaghi spune că este posibil ca Google să își retragă plățile, dacă va fi destul de convinsă că motorul său de căutare este atât de popular încât Apple nu îl va schimba cu Bing, Yahoo sau altceva.
Nu este ceva neobișnuit pentru ca Google să plătească astfel încât motorul său de căutare să fie primul în browsere: gigantul american plătește un miliard anual și către Mozilla Foundation pentru a menține Google pe Firefox.
Pe de altă parte, Sacconaghi spune că dispozitivele iOS, adică iPhone și iPad, furnizează 50% din veniturile obținute de Google de pe dispozitive mobile, ceea ce înseamnă că Google ar putea fi prea fricoasă să iasă din înțelegerea cu Apple.
În acest caz, operațiunea este cu câștig de ambele părți. Win-win, cum s-ar zice. Pe de altă parte, Apple tocmai ce a plătit 1,7 miliarde de dolari pentru a cădea la pace cu Nokia.
Războiul Apple-Google
Pe de altă parte, situația între cei doi giganți nu e deloc roz: Google a lansat anul trecut prima sa serie de smartphone-uri, respectiv gama Pixel, iar Apple a lansat în acest an boxa inteligentă HomePod, care concurează Google Home. Acestea se adaugă vechii rivalități între Apple și producătorii Android.
Deși lansarea primului iPhone, realizată acum zece ani, a dus la crearea primului smartphone modern, între timp Androidul lui Google a ajuns la o cotă de piață de 85% din vânzările totale.