Aproximativ 100 de angajați ai Google care lucrează în SUA provin din cele șapte țări vizate de ordinul lui Donald Trump – Iran, Irak, Yemen, Libia, Somalia, Sudan şi Siria. Directorul general al Google Sundar Pichai, un imigrant indian, ar fi transmis companiei un mesaj, la scurt timp după ce ordinul a fost semnat de Donald Trump.
„Suntem îngrijoraţi de impactul acestui ordin şi de orice propuneri care ar impune restricţii asupra angajaţilor Google şi familiilor lor sau care ar putea crea bariere pentru aducerea în SUA a unor mari talente. Vom continua să ne facem cunoscute punctele de vedere asupra acestor probleme liderilor de la Washington şi din alte părţi”, este mesajul transmis de gigantul Google, potrivit sursei citate.
Totodată, avocații își sfătuiesc clienții să nu părăsească teritoriul SUA, chiar dacă au toate documentele în ordine. Sfatul pare să fie unul justificat. Departamentul de Securitate Internă a anunţat că inclusiv cei care au ”cărţi verzi” – vize de rezidenţă permanentă – sunt vizaţi de acest ordin executiv semnat de Donald Trump. Astfel, dacă locuitorii celor șapte țări vizate părăsesc țara, ei ar putea să nu mai aibă voie să pătrundă din nou pe teritoriul american.
De altfel, cinci irakieni și un yemenit au fost întorși din drumul către SUA. Aceștia voiau să se îmbarce într-un avion cu destinație New York, însă au fost opriți pe aeroportul din Cairo, chiar dacă aveau vize de SUA.
Mark Zuckerberg: Suntem îngrijorați de impactul acestui ordin executiv
Fondatorul Mark Zuckerberg a condamnat și el noua măsură a președintelui american. El a atras atenția că Statele Unite reprezintă o naţiune de imigranţi şi spune că va lucra în săptămânile care urmează pentru a putea ajuta la menţinerea unor programe care protejează imigranţii.
”Bunicii mei au venit din Germania, Austria şi Polonia. Părinţii Priscillei au fost refugiaţi din China şi Vietnam. Statele Unite reprezintă o naţiune de imigranţi şi ar trebui să fim mândri de asta”, a scris Mark Zuckerberg pe pagina sa de Facebook.
El s-a arătat îngrijorat de impactul recentelor ordine semnate de Donald Trump. ”Trebuie să menţinem ţara asta în siguranţă, dar ar trebui să facem asta concentrându-ne asupra celor care într-adevăr pot fi o ameninţare”, a mai scris el.
Zuckerberg este de părere că atenţia crescută la impunerea şi aplicarea legilor dincolo de oamenii care reprezintă cu adevărat o ameninţare ar putea face ca toţi americanii să fie mai puţin în siguranţă, în timp ce milioane de persoane nevinovate şi care nu au documente să trăiască cu frica deportării.
Trump a promis că va interzice accesul musulmanilor
Donald Trump a promis în timpul campaniei electorale că va interzice accesul musulmanilor în SUA. Mai precis, el a cerut “o interdicție totală și completă vizând intrarea musulmanilor în Statele Unite, până când reprezentanții țării își dau seama ce se întâmplă”. Afirmațiile sale au stârnit controverse, însă acum republicanul ajuns la Casa Albă a aplicat această măsură.
Noul președinte american a susţinut că acest ordin executiv îi va ţine departe pe ”teroriştii islamişti radicali” de Statele Unite. ”Vorbim de un lucru mare. Protejarea naţiunii de terorişti străini care intră în SUA”, a declarat preşedintele de la Casa Albă.
Citește și:
- Donald Trump a suspendat primirea refugiaților în SUA. Musulmanii din șapte țări au interdicție
- Străini întorși din drumul către SUA, după decizia lui Donald Trump. Cei care au „cărți verzi”, vizați de interdicție
- Malala, laureată cu premiul Nobel pentru Pace, are “inima frântă” după ce Trump a suspendat primirea refugiaților în SUA
- Un regizor nominalizat la premiile Oscar nu va putea să intre în SUA, în urma unei decizii luate de Trump