Gigantul internetului folosește o strategie cunoscută sub numele de ”Double Irish” (Irlandezul dublu – n.r.) și ”Dutch sanwich” (Sanvișul olandez).

Mai exact, veniturile din toată Uniunea Europeană se contorizează într-o subsidiară din Irlanda, numită Google Ireland.

Aceasta transferă apoi banii către o companie din Olanda care nu are angajați (Google Netherlands Holdings), iar de acolo către o ”cutie poștală” din Insulele Bermude. Aceasta este deținută de către o altă firmuliță înregistrată în Irlanda (Google Ireland Holdings Unlimited).

Google spune că plătește toate taxele unde operează, însă acest model de afaceri al giganților din tehnologie a stârnit mânia mai multor țări din Uniunea Europeană, nemulțumite că aceștia nu plătesc taxe unde operează.

Franța cere taxă pe cifra de afaceri

Franța a demarat anul trecut, alături de Spania, Italia și Germania, o inițiativă pentru introducerea unei taxe pe cifra de afaceri a companiilor de tehnologie care operează astfel. România s-a raliat rapid acestei idei.

O altă filială a Google din Singapore contorizează majoritatea veniturilor obținute din regiunea Asia-Pacific. În această zonă, Australia și Indonezia acuză la rândul lor Google de neplata taxelor.

Apple, amendată cu 13 miliarde de dolari

Concomitent, Comisia Europeană a amendat în 2016 Apple cu 13 miliarde de euro din cauză că beneficiază de un ajutor fiscal ilegal. Atât Apple, cât și Irlanda au contestat amenda.

Ulterior, Apple și-a mutat miliardele printr-un alt paradis fiscal, respectiv Insula Jersey, potrivit documentelor Paradise Papers.

Amazon, luată în colimator

În fine, Comisia Europeană a amendat în 2017 și Amazon cu 250 de milioane de euro pentru un aranjament fiscal ilegal în Luxemburg. Recent, Amazon a fost de acord să plătească retroactiv alte 100 de milioane de euro în Italia, pentru taxe neachitate, conform Reuters.

Facebook și Uber

Tot prin Irlanda transferă și Facebook veniturile din Europa, în vreme ce Uber folosește Olanda.

Taximetriștii acuză Uber că nu își plătește corect taxele în România. Curtea Europeană de Justiție de decretat recent că Uber este serviciu de transport, nu companie de tehnologie, însă partea privind taxarea a rămas în aer.

 
 

Urmărește-ne pe Google News