Când ceva e gratuit, tu ești produsul
Mai exact, sistemul de operare Android era oferit gratuit însă pentru ca producătorii de gadgeturi să instaleze magazinul de aplicații Google Play compania americană le solicita să instaleze serviciile.
Astfel, aplicațiile Google Search, Gmail, Chrome, Youtube și Google Maps s-au aflat timp de aproape zece ani la loc de cinste pe smartphone-urile cumpărate în lumea întreagă.
Amazon a ”furat” Androidul de la Google
Decizia Comisiei Europene permite producătorilor de telefoane și tablete să instaleze și alte versiuni de Android.
Amazon este cea mai cunoscută companie care personalizează Android cu propriile servicii online. Aceasta are propriul magazin de aplicații online – numit Amazon Appstore, și propriul browser – Silk.
De asemenea, producătorii chinezi Huawei și Xiaomi au versiuni proprii în China.
Microsoft are cale liberă
Concomitent, companii precum colosul software Microsoft vor putea semna înțelegeri cu producătorii de electronice pentru a-și promova propriile sale servicii online.
Microsoft concurează Google pe segmentul motoarelor de căutare prin intermediul Bing, Outlook este un rival pentru Gmail, iar Edge pentru Chrome. Alte browsere alternative sunt Opera sau Mozilla Firefox.
De asemenea, Here Maps sau Bing Maps s-ar putea găsi în locul Google Maps.
Licențe plătite pentru Europa
Cum Google nu mai poate forța producătorii de dispozitive să instaleze aplicațiile sale, compania va cere acestora să plătească o licență.
Valoarea licenței este egală cu veniturile pe care Google le-ar fi făcut prin intermediul serviciilor sale online.
Nu doar producătorii cu sediul în Europa trebuie să plătească, ci orice companie care vinde în Europa electronice cu Android.
Android este instalat pe mai bine de 85% din smartphone-urile vândute la nivel mondial.
Scumpirea electronicelor, la orizont
În final, consumatorii ar putea fi cei care achită valoarea respectivă a licențelor deoarece producătorii de dispozitive trebuie să își recupereze de undeva banii.
Cu excepția Apple, doar Samsung, Huawei și Xiaomi fac profit din vânzarea de gadgeturi Android.
Companii precum Motorola sau Sony au probleme, iar Nokia a ieșit total de pe piață pentru ca apoi să revină sub bagheta companiei finlandeze HMD Global. În fine, nume celebre, precum HTC și BlackBerry, aproape că au dispărut din lumea telefoniei mobile.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!