Google încearcă de mult timp să evite plata către trusturile de presă, dar acestea acuză că grupul face bani pe baza muncii și a investițiilor lor. Trusturile media din Europa sunt cele mai critice la adresa Google.

În Uniunea Europeană a fost adoptată anul trecut Directiva drepturilor de autor, care cere exact licențierea operelor literare, jurnalistice or audiovizuale distribuite pe platformele de tehnologie.

Cine va primi bani în primă fază

Trusturile care vor fi plătite sunt Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Zeit și Rheinische Post (Germania), grupurile Schwartz Media, The Conversation și Solstice Media (Australia) și Diarios Associados și A Gazeta (Brazilia).

Autoritățile au luat Google la bani mărunți

Programul va fi extins în curând și către alte trusturi.

Autoritatea de competiție din Franța a ordonat în aprilie Google să plătească trusturile de presă pentru folosirea conținutului acestora, în vreme ce Australia a anunțat că va forța Google și Facebook să împartă cu media locale veniturile obținute.

Într-o dispută din 2015 din Spania, Google a preferat să închidă serviciul Google News decât să plătească pentru știri.

Google News și Discover

”Astăzi anunțăm un program de licențiere pentru a plăti editorii pentru conținut de înaltă calitate pentru o experiență de știri ce va fi lansată mai târziu în acest an”, a anunțat Brad Bender, vicepreședinte Google pentru știri.

”Vom porni cu editori dintr-un număr de țări din întreaga lume, iar mai mulți vor urma în curând”, a continuat el.

Produsele vor fi disponibile pe Google News și Discover.

Bender a spus că Google se va oferi să plătească și pentru articolele care nu pot fi accesate decât prin abonamente digitale astfel încât cititorii să le poată citi gratis.

 
 

Urmărește-ne pe Google News