”La PSD nu există legea răspunderii magistraţilor. Domnul Cazanciuc, viitor ministru al Justiţiei în Guvernul Dragnea, nu dă doi bani pe acest cadrul legislativ care ar putea duce la diminuarea derapajelor din Justiţie. PSD nu are această lege în programul de guvernare, iar domnul Cazanciuc susţine că nu are nevoie de această lege. Este pe aceeaşi lungime de undă cu doamna Prună din acest punct de vedere”, a spus Alina Gorghiu, într-un interviu pentru DC News.
Gorghiu consideră că între Raluca Prună și PSD se poate pune semnul egalității
”La nivel de opinie pe legea răspunderii magistraţilor aş spune: doamna Prună egal PSD egal Cazanciuc. Au aceeaşi opinie, că nu este nevoie de legea răspunderii magistraţilor”, a subliniat Gorghiu.
Atacul președintelui PNL vine după ce, recent, ministrul a declarat că ”discuțiile din spațiul public cu privire la iminența unei legi a răspunderii magistratului reprezintă un atac direct și nenuanțat la independența justiției”.
”Eu iau toate aceste discuții cu privire la iminența unei legi a răspunderii magistratului ca pe un atac direct și absolut nenuanțat la independența justiției din România. De ce spun asta? La momentul la care noi vorbim și la care nu avem o lege specială a răspunderii magistratului, nu înseamnă că nu avem dispoziții în lege cu privire la răspunderea magistratului”, a declarat Raluca Prună, miercuri, la Adevărul Live.
PNL vrea o lege a răspunderii magistraților
PNL, în schimb, dorește o lege a răspunderii magistraților, acest obiectiv fiind trecut și în programul de guvernare. Alina Gorghiu afirma, într-o deplasare electorală la Oneşti, că „un stat care vrea să aibă o justiţie sănătoasă trebuie să aibă o lege a răspunderii magistraţilor, care să permită diminuarea procentului de abuzuri ori erori din sistemul judiciar”.
Nu este prima dată când Alina Gorghiu o atacă pe Raluca Prună. În iulie, președintele PNL spunea că Prună nu va fi o propunere a PNL pentru funcția de ministru al Justiției după alegerile parlamentare dacă liberalii vor forma majoritatea.
PNL a refuzat să se exprime la vot și în cazul moțiunii simple depusă de PSD, la adresa ministrului Justiției, în luna octombrie. Liberalii nu s-au prezentat în plen, în momentul dezbaterii moțiunii simple.
Moțiunea simplă prin care se cerea demisia ministrul Justiției a fost adoptată de Camera Deputaților, cu 155 voturi pentru. Premierul a decis să nu o revoce din funcție pe Prună, după votul dat de deputați.