”În virtutea jurisprudenței Curții Constituționale cu privire la integritatea funcției publice, am înregistrat astăzi două inițiative legislative pentru reglementarea condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească posibilii candidați la alegerile prezidențiale și parlamentare. Inițiativele au rolul de a menține, respectiv de a spori, rigorile de integritate de care trebuie să se bucure aceste demnități alese, implicit încrederea în instituții publice esențiale în statul român”, a anunțat senatorul PNL, marți.

Potrivit Alinei Gorghiu, soluția legislativă propusă vizează imposibilitatea depunerii candidaturii pentru alegerile prezidențiale și parlamentare de către persoanele care au suferit condamnări penale definitive.

„Nu aş vrea să dezbatem acest proiect făcând referire exclusivă la un personaj sau altul de pe scena politică, ci la un principiu sănătos, care spune că un om condamnat definitiv n-ar trebui să fie etalon sau model pentru nimeni în societatea românească, motiv pentru care nu are ce căuta într-o funcţie de demnitate publică. (…) Tehnic, mi se pare de bun simţ ca o persoană reabilitată, care are un cazier curat, să nu aibă niciun fel de îngrădire pentru a putea candida. Dar, atâta timp cât eşti sub imperiu unei condamnări definitive, nu poţi să-ţi permiţi această candidatură. Am văzut că sunt exemple în Parlamentul României de oameni condamnaţi care sunt parlamentari, ca urmare cred că această rigoare legislativă trebuie impusă. Nu vreau să vorbesc deloc despre domnul Dragnea, pentru că nu îi dedic proiecte legislative”, a susţinut Alina Gorghiu, într-o declarație de presă.

Potrivit acesteia, „proiectul este extrem de rezonabil” şi vine în acord cu dispoziţiile şi cu prevederile legislative de până acum, precum şi cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale.

CCR a respins, recent, sesizarea Avocatului Poporului în privința legii care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului. Judecătorii Curții s-au întrunit joi, 4 mai, pentru a cincea oară, pentru a lua o decizie în privința sesizării Avocatului Poporului. Este vorba despre legea care l-a împiedicat pe președintele PSD, Liviu Dragnea, să fie propus pentru funcția de premier, așa cum și-ar fi dorit social-democrații. Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul, în care a fost găsit vinovat pentru fraudă electorală.

Avocatul Poporului a sesizat la începutul anului Curtea Constituțională cu privire la Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, care prevede că nu pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în situaţie de incompatibilitate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News