Descoperă lucruri surprinzătoare și curiozități despre gorilă:
Cuprins:
Cum arată gorila
Gorilele sunt primate mari originare din Africa. Ele sunt împărțite în două grupuri. Gorila de munte trăiește în regiunile muntoase din Africa centrală, în timp ce gorila de câmpie trăiește în pădurile plate și dese din Africa centrală și de vest. Deși cele două tipuri sunt foarte asemănătoare, au câteva diferențe. De exemplu, gorilele de munte tind să aibă părul mai lung, în timp ce gorilele de câmpie au părul scurt și moale.
O altă diferență este dimensiunea. Gorilele de câmpie au o înălțime de 4 până la 1,8 metri și cântăresc până la 181 de kilograme. Gorilele de munte au aproximativ aceeași înălțime, deși tind să cântărească puțin mai mult. Cântăresc până la 220 kg.
Gorilele au o caracteristică facială numită prognatism mandibular, respectiv mandibula iese în afară mai mult decât maxilarul.
Sunt, așadar, mai multe specii de gorile. Gorilla beringei este mai întunecată decât Gorilla gorilla, Gorilla beringei beringei fiind cea mai întunecată dintre toate, cu cea mai deasă blană. Gorilla gorilla are blană maro sau gri, cu o tentă roșcată pe frunte.
Brațele gorilelor sunt mai lungi decât picioarele lor. Acest lucru le permite să meargă pe toate cele patru membre, rămânând totuși oarecum drepte.
Unde trăiește gorila
Gorilele de munte trăiesc în Rwanda, Uganda și Republica Democratică Congo, pe munți verzi, vulcanici. Gorilele de câmpie trăiesc în pădurile din centrul și vestul Africii din Guineea Ecuatorială, Angola, Camerun, Republica Centrafricană, Congo, Gabon și Republica Democratică Congo.
Gorilele trăiesc în grupuri. Grupurile de gorile se numesc trupe. O trupă de gorile poate avea până la 50 de membri, deși uneori o trupă este formată din doar doi membri. Trupele sunt conduse de un mascul dominant, numit spate argintiu, care poate fi adesea identificat printr-o fâșie gri de păr pe spate.
Fiecare moment al zilei are scopul său pentru o trupă de gorile. Dimineața și seara sunt desemnate ca timp de hrănire. În mijlocul zilei, gorilele iau un pui de somn, se joacă cu alte gorile sau se îngrijesc între ele. Noaptea, gorilele se așează în paturi, făcute din frunze și crenguțe, pentru a dormi.
Un grup de gorile poate avea un teritoriu de până 40 de kilometri pătrați.
- Descoperă cele mai interesante animale sălbatice din România
Ce mănâncă gorila
Gorilele sunt în general ierbivore. De obicei mănâncă vegetație, cum ar fi țelina sălbatică, lăstarii, rădăcinile, fructele, scoarța copacilor și pulpa de copac, dar se știe că mănâncă animale mici și insecte. Un mascul poate mânca până la 18 kg de vegetație în fiecare zi.
Dieta exactă a gorilelor depinde de locul în care trăiesc. Aproximativ 67% din dieta unei gorile de câmpie este formată din fructe; 17 la sută provin din frunze, semințe și tulpini; iar 3 la sută provin de la termite și omizi. Gorila de munte mănâncă o dietă care este de aproximativ 86 la sută frunze, lăstari și tulpini; 7 procente rădăcini; 3% flori; 2 procente fructe; și 2 la sută melci, furnici și larve.
Curiozități despre gorilă
- Ca și oamenii, femelele gorilele sunt însărcinate timp de nouă luni și de obicei dau naștere unui singur pui o dată. Gorilele nou-născute cântăresc aproximativ 4 kg. Din momentul în care au aproximativ 4 luni până la 2 sau 3 ani, gorilele tinere călătoresc pe spatele mamelor lor.
- La aproximativ 7 până la 10 ani, tânăra gorilă va deveni suficient de matură pentru a avea propriul urmaș. În acest moment, gorila va părăsi grupul mamei sale pentru a-și găsi o pereche.
- Gorilele pot trăi aproximativ 35 de ani în sălbăticie și mai mult de 50 de ani în grădini zoologice.
- Gorila este o primată foarte inteligentă. Ele pot folosi instrumente simple și pot învăța limbajul semnelor.
- Paturile gorilelor, făcute de ele însele din vegetație, se numesc cuiburi. Gorilele tinere își fac adesea cuiburile în copaci, iar gorilele mai bătrâne își fac cuiburile pe pământ.
- De obicei, gorilele nu au nevoie să bea apă din lacuri sau pâraie. Ele obțin toată umiditatea de care au nevoie din mâncare și roua de dimineață.