„A fost o naștere neașteptată, dar interesantă pentru echipa de îngrijire și importantă pentru conservarea unei specii pe cale critică de dispariție”, a transmis, pe 19 iulie, Zoo Columbus. „Bebelușul este sănătos, Sully este o mamă minunată”, au precizat reprezentanții grădinii zoologice.
- Pierderea habitatelor, defrișările și braconajul au redus numărul la aproximativ 100.000 numărul gorilelor de câmpie de vest.
Sully, care se află în parcul Columbus cu mama și frații ei din 2019, a fost, inițial, considerat un mascul, până când echipa de îngrijire a descoperit-o joi ținându-și puiul în brațe.
„Este greu de determinat sexul gorilelor mai tinere. Până la 8 ani, masculii și femelele au aproximativ aceeași dimensiune și nu au organe sexuale proeminente. Masculii nu își dezvoltă dimensiunile caracteristice, până la vârsta de 12 ani sau chiar mai târziu”, au transmis veterinarii parcului zoo.
Sully era un animal tânăr și sănătos, bine îngrijit de mamă, și nu a avut nevoie de nicio procedură care să necesite o imobilizare ce ar fi dus la această descoperire mai devreme.
Zoo Columbus:
Gorilele prezintă rareori semne exterioare de sarcină, „nou-născuții sunt mai mici decât bebelușii umani, iar gorilele au în mod natural abdomenul mare“.
Sarcina pentru o gorilă este de 8,5 luni, așa că Sully a rămas însărcinată la sfârșitul toamnei trecute. Gorilele sunt capabile biologic să se reproducă încă de la 5 ani, așa că gorila-mamă este suficient de matură pentru o naștere.
Grădina zoologică susține că puiul „este o fată! Echipa noastră a confirmat acest lucru vizual și cu fotografii care au fost trimise unui expert în primate de la o altă unitate zoologică de top”.
Ulterior va fi efectuat un test ADN pentru a determina care mascul este tatăl copilului.
Grădina Zoologică Columbus este cunoscută pentru că este un pionier în creșterea gorilelor. Puiul lui Sully cea de-a 34-a gorilă născută aici din 1956 încoace.
Foto: columbuszoo.org