Potrivit cercetătorilor, majoritatea turiștilor care au făcut o fotografie alături de primate nu purtau mască și se aflau suficient de aproape de gorile pentru a transmite virusul, în cazul în care erau bolnavi.
Remember the „Gorilla selfies” of two Gorillas posing with anti-poaching rangers who guarded them?🥺
— StanceGrounded (@_SJPeace_) May 5, 2020
They were ambushed and killed amongst 12 other rangers who also dedicated their lives to service and protect endangered gorillas and preserving biodiversity 💔
REMEMBER THEM 😭 pic.twitter.com/9TXM8ZDdE8
Este vital să întărim și să aplicăm reglementările de turism pentru a ne asigura că aceste excursii nu amenință acestă specie deja aflată în pericol.
Gaspard Van Hamme, autorul principal al cercetării:
Biologii susțin că mai multe specii de maimuțe mari, cum ar fi gorilele, s-au confruntat cu boli respiratorii întâlnite de obicei la oameni. Ei averitzează că maimuțele sunt susceptibile la boli respiratorii și pot prezenta simptome mai puternice decât oamenii.
În trecut, alte focare de boli au afectat sănătatea gorilelor, la fel cum au fost afectați și oamenii.
De exemplu, Ebola a doborât între 2002 și 2003 aproape 5.500 de gorile pe cale de dispariție la Sanctuarul Lossi din Republica Congo. O treime dintre gorile a fost ucisă atunci, cel mai mare număr de pierderi din 1990.
Acum, experții se tem că o răspândire similară cu COVID ar putea să distrugă și restul gorilelor care au mai rămas.
În ianuarie, două gorile de la o grădină zoologică din California au fost depistate cu coronavirus, iar în decembrie patru lei de la o grădină zoo din Barcelona au fost infectați cu COVID. Se estimează că în SUA cel puțin 2.000 de animale au fost depistate cu COVID până în octombrie anul trecut, majoritatea fiind câini și pisici, care au contractat virusul de la stăpânii lor.