În Gorj, autoritățile au avut o „noapte albă”, în urma avertizării cod roșu pentru zona de nord a județului.
Râul Motru a creat probleme, după ce a crescut foarte mult în urma ploilor torențiale din ultima perioadă și a ieșit din matcă.
„Atenție, râul Motru a crescut foarte mult. Poliția Locală verifică zona, iar unde este nevoie ajută la evacuarea persoanelor și animalelor ce pot fi afectate de creșterea apei”, a transmis Primăria Motru pe Facebook. Mai multe persoane și animale au fost evacuate din zonă afectată de puhoaiele de apă care s-au revărsat.
Pompierii gorjeni au intervenit cu autospecialele și motopompele din dotare pentru evacuarea apei din mai multe gospodarii din orașul Turceni și comuna Ionești, sat Iliești.
De asemenea, DSP Gorj a transmis că va analiza apa din fântânile din zonele afectate de ploile torențiale, existând pericol de îmbolnăviri.
„Întrucât consumul de apă din fântânile afectate este interzis, acestea vor fi curățate și dezinfectate, analiza apei efectuându-se în laboratoarele Direcției de Sănătate Publică. Până în momentul în care apa devine corespunzătoare, se va consuma apă îmbuteliată, apă adusă în cisterne, a cărei calitate a fost dovedită prin buletine de analiză”, a anunțat DSP Gorj.
Inundații puternice au fost și vineri în Gorj, pompierii intervenind în șapte localități, inclusiv în Târgu Jiu.
În Mehedinți, aluviunile aduse în urma ploilor torențiale s-au revărsat pe șosea, drumarii intervenind pentru îndepărtarea acestora.
În comuna Bala, gospodăriile oamenilor, spațiile comerciale, subsolurile blocurilor și subsolul complexului balnear au fost inundate, în urma ploilor abundente, relatează Actual Mehedinți.
„Apa a venit din spatele primăriei și a inundat tot ce a prins în cale. Canalizarea superficială, veche și deteriorată, s-a arătat a fi nefuncțională”, a anunțat Dragoș Năstasie, director complex balnear stațiunea Bala.
Sub cod roşu de furtună au fost și mai multe localități din Dolj. Viitura puternică a făcut ravagii în 15 localități, aproximativ 60 persoane fiind evacuate, iar circa 100 de case, inundate.
„În județ sunt peste o sută de case inundate. În localitatea Goiești podul a fost luat de ape, dar oamenii sunt în siguranță. Noi nu putem decât să evacuăm oamenii”, a transmis, sâmbătă, la Digi 24, Nicușor Roșca, subprefect de Dolj.
Avertizarea a fost valabilă până, vineri, la ora 19:30. A fost transmis mesaj Ro-ALERT, potrivit ISU Dolj.
În județul Caraș-Severin, apele s-au revărsat pe străzi în localitățile din regiunea montană. La Anina, apa s-a revărsat pe străzi de parcă era albia unui râu, informează Infocs.
De asemenea, în zona cascadei Bigăr, albia râului Miniș s-a transformat la propriu într-un canal de colectare a torenților de pe versanți. Practic, cascada Bigăr a fost inundată de puhoaie din ea mai rămânând vizibilă doar partea de deasupra.
În plus, un trăsnet a lovit rețeaua de alimentare a satului Naidăș, iar aproximativ 600 de abonați nu au avut curent electric mai bine de trei ore.
Și în zona de munte a județului Hunedoara au fost ploi torențiale, pompierii intervenind în mai multe localități pentru scoaterea apelor din case.
Județele Mehedinți, Caraș-Severin și zona de munte a județelor Gorj și Hunedoara sunt vizate de o avertizare cod roșu de ploi torențiale până sâmbătă, la ora 12.00.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6FOTO: Primăria Motru – Facebook
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro